Министерство на образованието и науката е поискало учителските заплати да

...
Министерство на образованието и науката е поискало учителските заплати да
Коментари Харесай

МОН иска 13.5% повишение на учителските заплати

Министерство на образованието и науката е поискало учителските заплати да бъдат нараснали с 13.5% или 125% от минималната работна заплата в бюджета за следващата година. Това било записано и в съдружното съглашение и е разисквано на отраслов съвет със синдикатите, към момента се чака решение и планове от Министерство на финансите. Това съобщи през днешния ден министърът на образованието Николай Денков на конференция в МОН. Министърът е изискал още спомагателни средства за превоз, извънкласни действия, подготовка на учителите. Денков посочи, че е декларирано и нарастване на издръжката на висшите учебни заведения, поради дефицит на средства за заплати в Българска академия на науките и за непедагогическия личен състав във ВУЗ-овете. Повишението ще е базово, съгласно национални научни стратегии и фонд " Научни проучвания ". Поискано е също нарастване на стипендиите на докторанти и студенти.

На въпроса за това ще се изпълнят ли претенции на учители, възпитаници, които се образоват онлайн, да държат приравнителни изпити , Николай Денков сподели, че поддържа кардинално учителите. " Има обезпечени условия всеки да е присъствено в клас и изключително когато наближи интервалът на изпитите, не е редно едни деца да бъдат изпитвани присъствено, а други онлайн. След като мина интервалът на акомодация, учителите могат да си слагат въпроса по какъв начин ще приключи срокът ", изясни министърът. По думите му лятото е правено изследване - по отношение на онлайн образованието предходната година, от което излиза наяве, че качеството не пада значително, само че има други проблеми - учителите са изтощени, родителите отделят доста време на децата си и се оплакват. На въпрос за клюки за готвена учителска стачка поради преумората на учителите - министърът сподели, че това не е правилно и не има вяра, че ще се случи.
 Радев удостои с висши държавни оценки изявени български създатели
Радев удостои с висши държавни оценки изявени български създатели

Това стана през днешния ден в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2

Естественият развой е присъственият и нашият апел в учебно заведение всяка силова мярка не е добре, уточни Денков . Той заприказва и за още една смяна - само че " дълга ". Трябва да се концентрира преподавателският развой в учебно заведение върху това, че децата би трябвало да се научат да мислят, а не да възпроизвеждат познания, разясни Денков. По думите му това се планува, само че ще отнеме време и няма да е от през днешния ден за на следващия ден. Искаме ли учениците да са научили всички творби, или творбите, през които са минали - би трябвало да ги осъзнаят и да се научат да вземат решения, проучва той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР