Министерство на електронното управление (МЕУ) спази закона и на 28

...
Министерство на електронното управление (МЕУ) спази закона и на 28
Коментари Харесай

МЕУ отговори на Борисов, че са спазили закона предоставяне на изходния код на машините

Министерство на електронното ръководство (МЕУ) съблюдава закона и на 28 септември 2022 година, даде достъп до изходния код на машините за гласоподаване на всички регистрирани политически наблюдаващи, които имаха интерес. Това се случи за първи път откакто с решение № 1389 от 5 септември 2022 година Централната изборна комисия позволи достъпа до изходния код на записаните политически наблюдаващи по процеса на засвидетелствуване, който се организира в Министерството на електронното ръководство, оповестиха от министерството.

МЕУ предложения всички регистрирани представители от политическите партии в обществения електронен указател на ЦИК на представителите в процеса на засвидетелствуване по член 213а от Изборния кодекс, както и интернационалните наблюдаващи, с цел да получат достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване, в предпазена среда на МЕУ. На поканата обаче се озоваха само един от трима записали се политически представители , както и интернационалните наблюдаващи.

Министерство на електронното ръководство извърши намерено и транспарантно всяка една процедура от процеса на засвидетелствуване на машините за гласоподаване както е планувано и от Изборния кодекс, декларират още от МЕУ.

И припомнят, че за първи път МЕУ свика обществено разискване на обновената Методика за засвидетелствуване на сходството на устройството за машинно гласоподаване и отрази всички оферти на политическите представители, неправителствените организации и жителите, които се включиха. За първи път, в наличието на медиите, намерено и на инцидентен принцип посредством генератор бяха изтеглени серийните номера на машините за гласоподаване, които минаха процеса на засвидетелствуване, онлайн бе показан и целият развой по генериране хеш кода и довереното създаване на софтуера за ТУМГ. Удостоверяването включва и голям брой функционални проби, в това число на вероятни обстановки, които задействат отбраната на машините (т. нар. известия за грешки), за гарантиране на сигурността на вота.

Представители на записаните за присъединяване в изборите партии, обединения и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са записали наблюдаващи, както и не повече от двама представители на Българската академия на науките (БАН), регистрирани в съответния указател на ЦИК, както и интернационалните наблюдаващи, бяха поканени да участват на всички стъпки от удостоверяването.

Днешното известие на МЕУ идва ден откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази подозрение, че машините за гласоподаване са " пипани "

" Машините 100% са пипани. Надявам се ЦИК да ме опровергае като пусне компютърните експерти на всяка партия с достъп до кода да ревизират дали машините са изрядни ", изиска Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се усъмни, че 70 000 души в действителност са отишли до урните да натиснат копчето " не ", познавайки българите. Според него това е допустимо да създадат 20 или 50 души, само че не и чак 70 000.

По-късно от партията му пратиха писмо до ЦИК от името на Явор Томов, който групировката на Борисов беше записала като собствен наблюдаващ, в което настояха " сорс кодът на софтуера, посредством който беше извършено машинното гласоподаване на изборите за Народно заседание на 2 октомври 2022 година, да бъде възложен на всички упълномощени наблюдаващи и други заинтригувани длъжностни лица ".

От ЦИК обаче дадоха отговор, че след решение на комисарите, Министерството на електронното ръководство е осигурило достъп до изходния код на записаните наблюдаващи на 28 септември. А шефът на ЦИК Камелия Нейкова даде да се разбере, че от ГЕРБ-СДС сами са си отговорни, в случай че не са взели участие в процедурата. с болшинство, без ГЕРБ-СДС, взеха решение да разгласяват известие, в което да изразят същата позиция, като описаната нагоре. Накрая с болшинство в ЦИК, без ГЕРБ-СДС, взеха решение да разгласяват известие, в което да изразят същата позиция, като описаната нагоре.

Вчера и някогашният министър на МЕУ и определен народен представител в 48-ото НС  Божидар Божанов написа пост във фейсбук, с който прати " Борисов да си пита хората за какво не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да употребява тази тематика след изборите, най-вероятно с цел да приготви пътя за отпадането на машинното гласоподаване. ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР