Министерският съвет удължи до 24 февруари 2023 г. срока на

...
Министерският съвет удължи до 24 февруари 2023 г. срока на
Коментари Харесай

Украинците остават в хотелите до 24 февруари

Министерският съвет удължи до 24 февруари 2023 година периода на деяние на Програмата за филантропично

Уточнява се, че в снадки интервал на деяние ново настаняване ще бъде осъществявано единствено в държавните и общински бази.

Помощта ще се употребява в обекти, вписани в основания за задачите на осъществяването на програмата Регистър тук-там за заслон, както и в обекти, за които са изпълнени следните условия:

- са държавна благосъстоятелност или общинска благосъстоятелност, или благосъстоятелност на обществени предприятия, без оглед на правноорганизационната им форма;

- са места за настаняване, по смисъла на Закона за туризма, вписани в Националния туристически регистър;

- са посочени в лист, одобрен от Ръководителя на Временна оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна, основана със заповед на премиера през октомври.
 Украинците остават в хотелите, новите бежанци отиват в държавни бази
Украинците остават в хотелите, новите бежанци отиват в държавни бази

Мярката остава в действие още четири месеца

Помощта ще се употребява и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател - единствено за настанени лица, с предоставена краткотрайна протекция, за които са изпълнени следните условия:

- към 31 октомври са се употребили от Програмата и са били настанени в категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване;

- в интервала от 1 до 15 ноември са траяли да се употребяват от Програмата и са били настанени в същото категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31 октомври;

- през интервала от 16 до 24 февруари 2023 година не престават да са настанени в същото място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31 октомври.

Лицата, извършващи активност в обектите, вписани в Националния туристически указател и в Регистъра тук-там за заслон, вземат участие в програмата, като дават на бежанците нощувка с размер на помощта от 15.00 лева без Данък добавена стойност, респективно 16,35 лв. с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18,00 лв. с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за заслон .

Посочва се, че разноските за Данък добавена стойност са за сметка на Програмата.
 Хотелиерите желаят към този момент по 50 лева дневно за украински емигрант
Хотелиерите желаят към този момент по 50 лева дневно за украински емигрант

И 9% Данък добавена стойност върху всички услуги, в това число ски уроци

От през днешния ден настаняването на бежанците се прави единствено в обектите държавна или общинска благосъстоятелност от Временна оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна, основана със Заповед № Р-213 от 03.10.2022 година на министър-председателя.

Въвежда се обвързване за подаване на декларация за сходство, подписана с дипломиран електронен автограф от законния представител на претендента, посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ), на адрес https://edelivery.egov.bg 

Припомняме, на украинските бежанци от хотелите в държавните бази бе взето от служебното държавно управление в края на октомври. Това породи вълна от неодобрение измежду потърсилите протекция у нас. Украински бежанци проведоха,, с цел да изразят несъгласието си с това решение.
 Пореден митинг на украински бежанци, този път в Кранево
Пореден митинг на украински бежанци, този път в Кранево

Те не желаят да бъдат локален в държавни бази

В края на октомври от хотелиерския отрасъл желаеха нова стратегия за бежанците , при която за една тъй че новата стратегия както да подкрепя бежанците, по този начин и да бъде в помощ както на хотелиерите, с цел да запазят личния състав си.

В момента за настаняване на бежанци на хотелиерите се заплаща по 10 лева на нощувка без изхранване и по 15 лева с обезпечаване на храна.

В началото на сегашния месец към Националния съвет по миграция се зае с рецесията с въпроса с украинските бежанци.

Появиха се и съмнения, че броят на идващите у нас украинци се е нараснал последните седмици поради фотоси на турагенции към български хотели, които са пуснали разгласи за отмора в Украйна .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР