Министерският съвет прие протоколно решение за одобряване на позиция на

...
Министерският съвет прие протоколно решение за одобряване на позиция на
Коментари Харесай

България оправдава пред ЕС и бавните помени относно авторското право за онлайн предавания

Министерският съвет одобри протоколно решение за одобрение на позиция на страната ни по дело С-198/23 пред Съда на Европейския съюз.

Причината за образуваното дело е, че страната ни не е привела в планувания период до 7 юни 2021 година законодателството си в сходство с Директива (ЕС) 2019/789 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година относно авторското право и сродните му права, използвани за избрани онлайн предавания и за препредаването на телевизионни и радиопрограми и за изменение на Директива 93/83/ЕИО.

В позицията се показва, че все още планът на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права е импортиран за разглеждане в 49-ото Народно заседание. След приемането и обнародването му в " Държавен вестник " актът ще бъде нотифициран в базата данни за националните изпълнителни ограничения, акцентира Министерски съвет.

Изтъква се още, че забавянето се дължи главно на пандемията от COVID-19, както и на политически нестабилната обстановка след предварителното разформироване на няколко поредни Народното събрание. Посочва се, че неналичието на законодателен орган, който да бъде в положение да одобри каквито и да е закони, е обективно събитие, препятстващо транспонирането на европейските актове.

В осъществяване на решението на Министерския съвет ще бъде направена писмената отбрана по делото, която следва да бъде показана пред Съда на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР