Министерският съвет прие Постановление за здравно осигуряване на лицата със

...
Министерският съвет прие Постановление за здравно осигуряване на лицата със
Коментари Харесай

Правителството реши: Здравните вноски на украинските бежанци ще бъдат за сметка на държавния бюджет

Министерският съвет одобри Постановление за здравно обезпечаване на лицата със статут на краткотрайна протекция, българските жители и лицата с двойно българско и непознато поданство, които идват от Украйна. Това оповестиха от Правителствената осведомителна работа.

Във връзка с събитията, подбудени от военния спор на територията на Украйна, изискващи незабавни дейности за обезпечаване на здравна помощ на нуждаещите се лица, идващи на територията на Република България, както и поради признатия Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното обезпечаване (Обн., Дъждовни води., бр. 32 от 2022 г.), приоритет е оказването на навременна и всеобхватна здравна помощ на всички лица със статут на краткотрайна протекция.

Постановлението урежда по явен и уместен метод здравното обезпечаване на посочените лица и подсигурява достъпа им до здравна помощ наедно с българските жители.

Предвижда се за украинските лица здравноосигурителните права да пораждат от датата на даването на краткотрайна протекция. Предлага се и здравноосигурителната вноска да е за сметка на държавния бюджет, като за лицата с краткотрайна протекция до 18-годишна възраст и на възраст на и над 63 година за дамите и на и над 65 година за мъжете - за периода на краткотрайната протекция, в случай че не подлежат на здравно обезпечаване на друго съображение по член 40, алинея 1 от Закона за здравното обезпечаване, а за лицата на възраст на и над 18 година и под 63 година за дамите и под 65 година за мъжете - за период 90 дни от датата на даването на краткотрайна протекция.

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело №4 за 2022 година

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело №4 за 2022 година, формирано по искане на 59 народни представители от 47-то Народно заседание за определяне на противоконституционност на Решение на Народното събрание от 9 февруари 2022г. за избиране на ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (Обн. Дъждовни води, бр. 13 от 2022г.).

В мнението на Министерски съвет е застъпена тезата, че оспореното Решение на Народното събрание не нарушава правилата на правовата страна и на присъединяване на Република България в построяването и развиването на Европейския съюз. Приетото Решение е признато в осъществяване на компетентността и пълномощията на Народното събрание по чл.11, ал.2 от Закона за енергетиката, след извършена обществена процедура при съблюдаване на условията на чл.12а от цитирания закон. Спазени са критериите на правилото на правовата страна за правна сигурност и материална правдивост и съблюдаване на откритите процедурни правила, регламентирани в Конституцията и в Закона за енергетиката по отношение на реда и изискванията за избор на ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране от Народното събрание.
В мнението се предлага Конституционният съд да отхвърли като безпричинно настояването на народните представители.

Приета е Националната статистическа стратегия за 2022 година

Министерски съвет одобри Отчет за осъществяването на Националната статистическа стратегия и за активността на Националния статистически институт през 2021 година и план на Националната статистическа стратегия за 2022 година.

Основните тематики в доклада на Национален статистически институт са: Провеждането на 18-ото броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година; Одобрения от Министерски съвет ангажимент, обвързван с доверието в статистиката, който се преглежда от Европейска комисия като гаранция за самостоятелност на формалната статистика; Координацията от страна на Национален статистически институт на дейностите на Работната група по продан на статистически данни и икономическа информация към Организацията за черноморско икономическо съдействие. Предприетите дейности през 2021 година за развиване и разширение на редица осведомителни системи в Национален статистически институт, позволяващи онлайн подаване на данни от отчетните единици и редуциране на периодите за произвеждане и разпространяване на статистическата информация.

Акцент в признатия доклад е подложен върху постигнатите резултати по осъществяването на хоризонталните цели, заложени в Стратегията за развиване на Националната статистическа система на Република България за интервала 2021 - 2027 година, а също по този начин и осъществяването на дейностите по произвеждане на статистическа информация по тематични области. Отбелязани са значителните резултати, свързани с повишение на качеството на статистическата информация, усъвършенстването на нейното разпространяване и намаляването на натовареността на респондентите посредством въвеждане на електронни въпросници и създаване на уеббазирани приложения за статистически проучвания в разнообразни статистически области.

През 2021 година Националният статистически институт е провел 261 статистически проучвания, а органите на статистиката - 55.
Националната статистическа стратегия за 2022 година включва проект за осъществяване на статистическите проучвания от Националния статистически институт и органите на статистиката. Включените нови проучвания и действия в националната стратегия за 2022 година са свързани с потребностите на потребителите и с целите заложени в Годишната европейска статистическа стратегия за 2022 година

Новите проучвания и действия в НСП 2022 са: Данни по отношение на попречване на противозаконното влизане и престояване на жителите на трети страни; Изследване на образованието и образованието за възрастни (AES) 2022; Енергийни салда - раздел " Доставка на сила " ; Потребление на сила в индустрията; Пазарни знаци за електрическа сила и естествен газ; Обмен на микроданни и метаданни с страните членки на ЕС; Административно-териториално и териториално разделяне на Република България; Разработване на проучване за салдото на територията на страната по административно- териториални и териториални единици; Изложба с инфографики " Преброяване 2021 " ; Дигитални изявления и инфографики; Брой на постъпилите, утвърдените и изплатените заявки от работодатели за компенсиране на служащи и чиновници, за които е въведено прекъсване на активността или понижено работно време.

През актуалната година Национален статистически институт ще продължи работата по Преброяване 2021. Ще бъдат обработени данните от най-мащабното статистическо проучване и ще бъде извършено „ Изследване на бюджета на времето “, което ще даде доста значима информация за разпределението на времето на българите.

Развитието на методологията, производството и разпространяването на статистическа информация в Националната статистическа система се реализира въз основата на признати единни европейски стандарти и хармонизирани способи.
Средствата за осъществяване на Националната статистическа стратегия през 2022 година се разпределят по бюджетите на Национален статистически институт и органите на статистиката, които ще правят плануваните действия.

Приета е Националната тактика на Република България за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите (2021-2030)

Министерският съвет одобри решение за приемане на Националната тактика на Република България за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите (2021-2030) (Стратегията, Националната стратегия) и Националния проект за деяние за интервала 2022-2023 година

Стратегията е рамков документ, който задава насоките за осъществяване на политиките за социално-икономическо приобщаване и присъединяване на ромите. Стратегията регистрира научените уроци и надгражда постигнатото в интервала на осъществяване на Националната тактика на Република България за консолидиране на ромите (2012-2020).

Стратегията способства за реализиране на задачите на Националната стратегия за развиване: България 2030, като акцентът е ориентиран главно към реализирането на Цел I. Ускорено икономическо развиване и Цел III. Намаляване на неравенствата. Стратегията се вписва в подтекста на развиването на европейските интеграционни и приобщаващи политики, като регистрира и насоките, дадени в Съобщението на Европейската комисия до ЕП и Съвета от 7 октомври 2020 „ Съюз на равенството: Стратегическа рамка на Европейския съюз (ЕС) за ромите за тъждество, приобщаване и присъединяване “.

За реализиране на дълготрайната цел за обезпечаване на дейно тъждество и понижаване на разликите сред ромите и останалата част на популацията, в Стратегията, към досегашните основни области: обучение, претовареност, опазване на здравето, жилищни условия, просвета, господство на закона и антидискриминация, се прибавят три взаимно подсилващи се хоризонтални цели: тъждество, приобщаване, участие; има и раздел, отдаден на овластяването и равните благоприятни условия на ромската жена.

Основен принцип при създаването на Стратегията е партньорството и необятните съвещания с всички заинтригувани страни: представители на институции, гражданското общество, ромската общественост. Във всеки стадий от процеса на подготовка на документа представителите на заинтригуваните страни бяха водени от блян за отразяване на действителните потребности и значими проблеми на общността, както и обгръщане на всички вероятни решения.

Оперативното осъществяване на Националната тактика се реализира посредством краткосрочни национални проекти за деяние, първият от които е за интервала до 2023 година
Финансовото застраховане на ограниченията в проекта за деяние ще се реализира със средства от държавния бюджет и финансовата поддръжка посредством инструментите на Европейски Съюз.
Стратегията е направена с необятното присъединяване на представители на министерства и институции, гражданското общество и ромската общественост.

Одобрени са насоки за реализиране на новите общи стандарти за административно обслужване на потребителите посредством телефон

Наръчник с насоки към администрациите за реализиране на новите общи стандарти за качество на административното обслужване посредством стационарни и мобилни телефони бе утвърден на днешното държавно съвещание.

Новите стандарти, въведени с последните промени на Наредбата за административно обслужване, изискват администрациите да обезпечат опция потребителите да бъдат обслужени по телефон, в границите на оповестеното работно време. Наръчникът съдържа насоки и рекомендации за възстановяване на телефонната връзка сред чиновниците от центровете за административно обслужване и жителите, включително етикет за другарство и показване на информация на британски език.

Приет е План за деяние за 2022 - 2023 година за осъществяване на Стратегията за корпоративна обществена отговорност

Правителството одобри План за деяние за интервала 2022 - 2023 година за осъществяване на Стратегията за корпоративна обществена отговорност 2019 - 2023 година
Планираните действия имат за цел да насърчат устойчивото използване на транспарантни, обществено виновни управнически и бизнес практики и да подтикват развиването на политика на обществено отговорно ръководство на предприятията с държавно и общинско присъединяване, както и в структурите на обществената администрация.

Заложените ограничения ще насърчат бизнеса да използва и разходва обществено отговорно наличните запаси, както и да сътрудничи със обществени предприятия за осъществяването на обществени цели и действия. Планът по осъществяване на Стратегията за корпоративна обществена отговорност е съгласуван и с ограничения от други стратегически документи в региона на развиване на човешките запаси, заетостта, демографската политика, запазване на околната среда, образованието.

Министерският съвет назначи членове на Управителния съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига

Правителството одобри решение, с което назначи Управителен съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, в състав: Иван Христанов - заместник-министър на земеделието, Момчил Неков - заместник-министър на земеделието, Петър Грибнев - заместник-министър на опазването на здравето и Любомир Бакаливанов - заместник-министър на опазването на здравето.

Центърът прави научна оценка на риска по проблеми, които директно или индиректно засягат здравето на животните и растенията, растителните артикули и растителния репродуктивен материал, както и сигурността на храните и фуражите.
Центърът изготвя научни мнения до способените органи и институции, които са основа за взимане на решения по ръководството на рисковете по хранителната верига.

България ще взе участие в Световното ревю ЕКСПО 2025 в Осака

Правителството утвърди присъединяване на Република България в Световното ревю ЕКСПО 2025 в гр. Осака, район Кансай, Япония. То ще се организира в интервала 13 април - 13 октомври 2025 година
Участието ни в Световното ревю ЕКСПО 2025 в Осака ще даде удобна опция за реклама на страната ни, на българските производители и експортьори, както и на българските научни достижения и артикули за реализирането им на интернационалните пазари. България ще може да показа своите неповторимите естествени и културни дадености за разпространение имиджа ни на туристическа дестинация. България и българските компании ще получат опцията да открият бизнес контакти и да обменят опит.

Приети са стандартите за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2023 година

Със свое решение държавното управление одобри стандарти за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през идната година. Стандартите са съобразени с размерите на главните бюджетни взаимоотношения сред централния бюджет и бюджетите на общините, съгласно главните допускания за бюджетната прогноза за интервала 2023-2025 година. Стандартите за финансиране на държавните действия резервират равнището си от 1 април 2022 година.
В прогнозата за 2023 година в бранш „ Образование “ са планувани спомагателни 232,6 млн. лева за нарастване от 1 януари 2023 година на приходите на педагогическите експерти в системата на предучилищното и учебното обучение до равнище от 125% по отношение на междинната работна заплата за страната. В общия размер на средствата са разчетени спомагателни средства, отразяващи годишните резултати от нарастването на средствата за издръжката на дейностите по предучилищно и учебно обучение, от нарастване на минималната работна заплата и оптималния застрахователен приход, както и от отпадането на таксите за прилагане на детски градини и финансиране от държавния бюджет на издръжката на детските градини.

В сферата на обществените услуги средствата са увеличени със 102,2 млн. лева по отношение на ЗДБРБ за 2022 година. В прогнозата за 2023 година потенциалът на обществените услуги е повишен общо с 6 166 места, което е обезщетен резултат от понижение с 465 броя на местата в профилираните институции за даване на обществени услуги и на нарастване с 6 631 броя на местата в обществените услуги, предоставяни в общността. За нарастването на натуралните индикатори са разчетени в допълнение средства в размер на 60,9 млн. лева

В област „ Здравеопазване “ за 2023 година е разчетено нарастване на децата в яслена група към детска градина, детски ясли и кухни и на броя на здравните посредници, за което са обезпечени в допълнение 4,1 млн. лева За осъществяване на плануваните за 2023 година действия в Националната тактика за битка с опиатите 2020-2024 година са обезпечени в допълнение 0,5 млн. лева
Стандартите за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2023 година са съгласувани с Националното съдружие на общините в Република България.

Удължава се срокът на държавната гаранция за краткотрайни експозиции в страната до 15 декември

Правителството одобри изменение на РМС № 671 от 2021 година за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайни експозиции, представящи движими културни полезности, отдадени на 100-годишния празник от основаването на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Удължава се срокът на държавната гаранция за краткотрайни експозиции в страната до 15.12.2022 година

Културните полезности са от сбирката на Национален исторически музей - Румъния, фондовете на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и фондовете на Националния исторически музей.

В интервала от 12 април 2022 година до 30 ноември 2022 година в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще бъде показана галерия „ Доспехите на тракийските воини “, а в Националния исторически музей ще бъде показана галерия „ Златното богатство от Вълчитрън “.
Представянето на изложбите ще способства за разпространение на неповторимите предмети, които са част от сбирките на НАИМ - Българска академия на науките, НИМ и НИМ - Румъния.
Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска процедура, която разрешава действително да се понижат разноските за образуване на изложения, подтиква двустранното съдействие сред музеите и подвижността на сбирките.

Национална стратегия „ Европейски научни мрежи “ получава 1,3 млн. лева

Министерският съвет утвърди 1 318 000 лева за финансиране на плануваните действия през третата и последна година на Националната стратегия „ Европейски научни мрежи “.

Програмата е с общ бюджет 12 622 000 лева и се извършва в интервала 2020-2022 година С отпуснатите средства девет български висши учебни заведения и три научни организации ще могат да запазят към този момент построени интернационалните научни партньорства и да вземат участие в европейски научни мрежи. Техните планове са били оценени високо, само че заради дефицит на средства не са получили финансиране по Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз „ Хоризонт 2020 “. С приоритет ще е модернизирането на стратегиите и моделите за образование и кариерно развиване на учените, работата по взаимни стратегии и създаване на резистентен продан на експерти.

В рамките на програмата българските университети и научни организации ще могат да се включат по-активно и в подготовката на планове по актуалната стратегия на Европейски Съюз „ Хоризонт Европа “. Очаква се те към този момент да са подобрили потенциала си в дадената изследователска област за подготовка на докторантски и постдокторантски стратегии, както и в ръководството на планове.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Националния статистически институт

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Националния статистически институт за 2022 година. Средствата са част от планувания 4-годишен бюджет за ресурсно обезпечаване на осъществяването на Закона за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година и са в размер на 4 659 000 лева

Дейностите по Преброяването, които ще се осъществят през 2022 година включват: Въвеждане на данните от хартиените преброителни карти; Обработка, валидиране, шифроване и редактиране на данните от преброяването, в това число съпътстващите извадкови проучвания и контролни преброявания; Изграждане и тестване на референтна инфраструктура за свързване на данните от преброяването със CensusHub, софтуерно решение на Европейска комисия (Евростат) за показване на данните от преброяванията на потребителите; Подготовка на изявления и осведомителни материали; Провеждане на Хармонизирано европейско проучване „ Бюджет на времето на населението”.
Проектът на разпореждане не води до промени върху целевите стойности на индикаторите за осъществяване, заложени в програмния формат на бюджет на Национален статистически институт.

Преброяване 2021 беше извършено през есента на предходната година. Целта на най-мащабното статистическо проучване е да обезпечи надеждна, изчерпателна и детайлизирана на териториално равнище информация за популацията и жилищния фонд в страната.
Данните, получени при преброяването, са в основата на вземането на решения и на националните и районни политики в сфери като опазване на здравето, обучение, обществена отбрана и така нататък Те играят основна роля при финансирането им, както и при разпределянето на европейски средства за районни планове и начинания.

България ще даде филантропична помощ за Сирия

България ще даде филантропична помощ за хората на Сирия и сирийските бежанци в района, реши държавното управление на днешното си съвещание. Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ.

Одобрената помощ е в сходство с целите на Средносрочната стратегия за помощ за развиване и за филантропична помощ на Република България за интервала 2020-2024 година и с географските цели на България по филантропичните въпроси за 2022 година

Хуманитарната помощ за Сирия, на обща стойност 273 816 лв., ще бъде разпределена към Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) (127 129 лева), Международната организация по миграция (МОМ) (97 791 лева) и към Фонда на Организация на обединените нации за популацията (UNFPA) (48 896 лева) за реализирането на план на UNFPA в региона на отбрана от принуждение, учредено на пола.

Предоставената от България филантропична помощ ще способства за посрещане на филантропичните потребности на хиляди хора. Страната ни продължава да бъде част от напъните на Европейски Съюз и на интернационалната общественост за решение на най- острите филантропични провокации и за облекчение на страданията и подкрепяне на хората на Сирия и сирийските бежанци в прилежащите страни.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството трансферира на община Куклен собствеността върху двуетажна постройка със застроена повърхност 86 кв. м и две едноетажни здания със застроена повърхност 84 кв. м и 115 кв. м. Сградите са частна държавна благосъстоятелност и се намират на територията на ветеринарна амбулатория в гр. Куклен. Общината ще ги употребява за просветителни и обществени действия.

С решение на държавното управление община Ямбол получава държавни парцели на ул. „ Ген. Владимир Заимов “ в града /бивши „ Пехотински казарми “/. Те са с обща повърхност 342 692 кв. м дружно с издигнатите в тях здания. Общината ще употребява парцелите за отделяне на паркови зони за отдих, спорт с добре развита игрова среда и опция за реализиране на обществени и културни мероприятия и развлечения. По този метод ще се даде опция за отделяне на нова градска територия за рекреация и спорт посредством паркова зона, пешеходни и велоалеи, площадки за спорт и озеленяване. Към сегашния миг парцелите - частна държавна благосъстоятелност са в ръководство на регионалния шеф на област Ямбол.

Правителството разгласи парцел обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и го дава на Столична община. Имотът се намира в регион „ Лозенец “, околност „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “ и съставлява терен с повърхност 1559 кв. м. Ще бъде употребен за създаване на техническа и транспортна инфраструктура по ул. „ Филип Кутев “, в сектора от бул. „ Черни връх “ до ул. „ Сребърна “, регион „ Лозенец “.

Министерският съвет разгласи две здания - обществена държавна благосъстоятелност

за частна държавна благосъстоятелност и даде единодушие за премахването им по реда на Закона за устройство на територията. Поради естественото им изхабяване са негодни за потребление и са застрашени от самосрутване, като не могат да бъдат заздравени. Сградите, ръководени от Агенция „ Пътна инфраструктура “, ще бъдат отстранени със средства от нейния бюджет. Обектите с обща застроена повърхност 594 кв. м се намират на ул. „ Сливница “ № 3 в гр. Берковица.

Правителството разгласи част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност. Тя се намира в терен на Главна дирекция „ Гранична полиция “ в Министерство на вътрешните работи, в кв. „ Южна промишлена зона “ на Видин, и съставлява четири броя постройки - хранилища и спомагателна постройка. Към днешна дата те са престанали да имат качеството на парцели - обществена държавна благосъстоятелност и не се употребяват по предопределение, заради заплаха от самосрутване. С решението на Министерския съвет за смяна на статута на постройките, те ще бъдат отстранени по реда на Закон за устройство на територията като нужните финансови средства ще бъдат обезпечени за сметка на отпуснатите финансови средства през 2021 година на РДГП - Русе.
Политическа партия „ ИМА ТАКЪВ НАРОД “ получава правото да употребява безплатно парцел - частна държавна благосъстоятелност в гр. София. Имотът се намира на бул. „ Витоша “ № 148, бл. 69 и съставлява пространства, ситуирани на втория етаж в постройката. Те ще се употребяват за административните потребности на партията и се дават в осъществяване на член 31 от Закона за политическите партии за безплатно даване на парцели от страната на партии, отговарящи на нормативно откритите условия.

Правителството разгласи пет здания - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и даде единодушие за премахването им по реда на Закона за устройство на територията заради неприятното им техническо положение. Средствата за унищожаване са обезпечени от бюджета на Държавно дружество „ Фонд затворно дело “, в чието ръководство се намират. Сградите са в околност „ Рамануша “, гр. Сливен и са с обща застроена повърхност 1835 кв. м. Те са и с отпаднала за предприятието нужда.

По предложение на Междуведомствения съвет за ръководство на отнетото имущество, държавното управление разпореди на Националната организация за приходите да реализира съответните правни и в действителност дейности по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и да продаде имуществото, отнето в интерес на страната, с влезнали в действие правосъдни решения по 17 случая. С изключение са два поземлени парцела в землището на с. Ковачите, община Сливен, които се дават на Министерството на земеделието за осъществяване на неговите функционалности и се включват в държавния аграрен фонд.

Одобрени са резултатите от извършеното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди отчета на Република България от постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 7 април 2022 година

По отношение на Пакет „ Подготвени за цел 55 “: селскостопански аспекти на преразглеждането на Регламента за земеползването, измененията в земеползването и горското стопанство страната ни подчертава, че по отношение на предлагането за Регламент е значимо хоризонтално да се отчетат характерните национални особености и да се демонстрира по-голяма еластичност за заслужено систематизиране на напъните на страните членки за усвояване на парникови газове. Потенциалът на горите за усвояване и задържане на въглероден диоксид няма да е задоволителен за обезвреждане на излъчванията, породени от земеделието и заради това политиките за ръководство на земята следва да плануват ограничения и дейности за понижаване на излъчванията от всички типове земеползване. Мнозинството делегации показаха угриженост по отношение на методологиите за правене на инвентаризации и за отчитане на естествените разстройства при гонене на годишните цели.

По отношение на Състояние на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на нашествието в Украйна, страната ни приветства подхванатите от Комисията ограничения за изключителна поддръжка и облекчение на ситуацията за засегнатите браншове, само че те няма да бъдат задоволителни, поради заканите за устойчивостта на цялата хранителна верига и безспорната непредвидимост на развиването на събитията.

Делегациите обявиха волята си за отбрана и гарантиране на продоволствения суверенитет на Съюза и за същевременен принос към световната продоволствена сигурност. Бяха изразени редица опасения за въздействието на възходящите разноски за първични материали като сила, гориво, торове и фуражи, върху производителите в кратковременен и средносрочен проект. Няколко страни членки желаеха дерогацията по отношение на използването на зелените условия, изключително потреблението на площи под угар за произвеждане, да бъде удължена и през 2023 година Велико херцогство Люксембург, подкрепена от няколко страни членки, обърна внимание на нуждата да се мисли в вероятност по какъв начин ще се приготвят фермерите за идната годишна продукция.

Във връзка със Съобщение на Комисията „ Гарантиране на продоволствената сигурност и повишение на устойчивостта на продоволствените системи”, Република България акцентира неотложната нужда от даване на опцията за изключителна краткотрайна поддръжка от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Подчерта, че българските аграрни производители са в извънредно тежко положение и им е нужна навременна помощ.

Някои страни акцентираха на нуждата от бърз преход към стабилно произвеждане и устойчиви хранителни вериги. Други страни повдигнаха въпроса за преразглеждане или отсрочване на задачите по Зелената договорка, в светлината на гарантиране на продоволствената сигурност. Много страни поддържаха използването на нова изключителна мярка, сходна на Ковид мярката от 2020 година, финансирана със средства от Програмата за развиване на селските региони.

Одобрен е план на Проектно съглашение сред страните участнички в плана „ Военна подвижност “

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърждава план на Проектно съглашение сред страните участнички в плана „ Военна подвижност “ по линия на Постоянното структурирано съдействие в региона на защитата на Европейския съюз (ЕС) и планове на Административни съглашения за присъединение на Канада, Норвегия и Съединени американски щати към този план.
Споразуменията уреждат присъединяване на страните в плана, който основава опция за взаимно подкрепяне, съгласуване и обедняване на напъните им за възстановяване на военната подвижност. Целта на плана е основаване на условия за ускорение развръщането на националните и съюзни сили в и отвън територията на Европейски Съюз за присъединяване в задачи и интервенции, учения и други военни мероприятия.

Проектът започва през 2018 година в границите на самодейността на Европейския съюз за възстановяване на военната подвижност, ориентирана към повишение на готовността и качествата на страните членки и Съюза да реагират съответно при рецесии и да осъществят дейно интервенции в границите на Общата политика за сигурност и защита.
Решението на Министерския съвет е от значително значение за защитата и сигурността на Република България както в границите на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз, по този начин и в изискванията на групова защита на съдружниците от НАТО, с оглед обезпечаване на навременното развръщане на съюзните сили на територията на страната за отбрана на нейния суверенитет. Същевременно присъединяване в плана ще способства и за осъществяването на поетите задължения от Република България в границите на Постоянното структурирано съдействие в региона на защитата на Европейски Съюз.

По-високи такси в 16 държавни висши учебни заведения

От 5% до 15% по-високи такси за кандидатстване и образование ще заплащат студентите в 16 държавни висши учебни заведения през академичната 2022/2023 година. Увеличението е главно за специалностите от професионални посоки „ Педагогически науки “, „ Социални, икономически и правни науки “ и „ Изкуства “.

Десет държавни висши учебни заведения подвигат таксите за докторанти с 5% до 60% (от 50 до 530 лева).
Кандидат-студентите в държавните висши учебни заведения заплащат приблизително 50 лв., а един учебен срок коства приблизително 1150 лв..
Таксите за кандидатстване и образование в държавните университетите за академичната 2022/2023 година бяха одобрени от държавното управление по предложение на университетските управления.

С 304 млн. лв. ще бъде финансирана рехабилитацията на жп линията от Волуяк до Драгоман за фаза 1

Правителството даде единодушието си Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 - 2020 година да подпише контракт за даване на безплатна помощ с Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ за рехабилитация на жп линията Волуяк - Драгоман - фаза 1 преди утвърждението на плана от Европейската комисия.
С признатото решение става допустимо пускане на дейностите по създаване и рехабилитация на жп сектора до окончателното утвърждение на плана от Европейската комисия. Стойността на рехабилитацията е малко над 304 млн. лв., а отпуснатите европейски средства са почти 255 млн. лв..

Одобрена е позицията на страната ни по дело С-770/21 на Съда на Европейски Съюз

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на Република България по дело С-770/21 на Съда на Европейския съюз (СЕС), формирано по преюдициално питане, отправено от Административен съд София-град, по висящо пред него адм. дело № 11614/2020 година То е формирано по тъжба на „ ОГЛ- ФУУД ТРЕЙД ЛЕБЕНСМИТЕЛФЕРТРИБ “ ГМБХ, Германия, против Решение № РТД 4800-2324/32-318386/30.10.2020 година на шефа на Териториална дирекция „ Тракийска “ (ТД „ Митница Пловдив “, считано от 31.07.2021 г.) в Агенция „ Митници “.

С решението са поправени данните в митническа декларация с номер MRN 19BG003010003888R8/23.04.2019 година, избран е нов размер на вносното мито и Данък добавена стойност и е отказано да бъде освободено показаното поръчителство в размер на 982,17 лв., като то е арестувано като заплащане на дължимото вносно мито.

Със своето решение държавното управление дава и единодушие за встъпване в производството.
Предмет на преюдициалното питане е пояснение на наредбите на правото на Европейския съюз, свързани с установяване на митническа стойност.
Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съд на Европейския съюз предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

Одобрени са спомагателни разноски и прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски и прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година

Приемането на плана на Постановление на Министерския съвет се постанова заради признатия период на изключителната епидемиологична конюнктура до 31 март 2022 година и нуждата, на съображение член 15а от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията, да се обезпечи резистентност на мярката за даване на спомагателни хонорари на медицинския и немедицинския личен състав, директно ангажиран с осъществяване на дейностите, свързани с ограниченията за предварителна защита и битка с COVID-19, както и за слагане на ваксини против COVID-19.
С плана се предлага да бъдат утвърдени спомагателни разноски и прехвърляния в размер на 232 000 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година, които ще бъдат обезпечени за сметка на плануваните по централния бюджет за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване “ средства.

Правителството изплати 231 900 лева на потърпевши от забавено правораздаване

Допълнителни разноски в размер на 231 900 лева по бюджета на Министерството на правораздаването, бяха утвърдени през днешния ден от Министерски съвет. Сумата е предопределена за възобновяване на направените от министерството разноски по погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване.

Това е общият размер на сумата, изплатена от 1 януари до 31 март 2022 година от бюджета на Министерството на правораздаването по подписани 75 бр. съглашения за нарушени права за разглеждане и решение на делата им в рационален период. От тя 18 бр. са по наказателни производства, 53 бр. по цивилен и 4 по административни.
Най-голямото изплатено обезщетение е в размер на 10 000 лева за наказателно дело, траяло 19 години, 10 месеца и 11 дни на досъдебна фаза и правосъдна фаза на две инстанции. Делото завършва с оправдателна присъда за заявителката. Най-дълго траялото гражданско произвеждане е 11 години, 7 месеца и 13 дни, прегледано е на две правосъдни инстанции.

Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се прави по реда на Глава трета „ а “ от Закона за правосъдната власт. Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от профилирано звено на Инспектората към Висшия правосъден съвет, където се прави инспекция на събитията, а произнас
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР