Министерският съвет предлага минималната работна заплата в страната да стане

...
Министерският съвет предлага минималната работна заплата в страната да стане
Коментари Харесай

От януари минималната работна заплата ще бъде 933 лева

Министерският съвет предлага минималната работна заплата в страната да стане 933 лв. от 1 януари 2024 година. Това излиза наяве от Проект на разпореждане, оповестен в портала за публични съвещания.

Според кабинета новият размер на минималната работна заплата ще способства за повишение на мотивацията на най-нискодоходната част от работната мощ за търсене на работа, както и за осъществяване и задържане на най-нискодоходната част от работната мощ на българския трудов пазар.

Правителството смята, че растежът на минималната заплата ще докара и до повишение на виталното ниво и понижаване на риска от беднотия измежду работещите, понижаване на подоходното неравноправие, за повишение на покупателната дарба и потреблението на най-нискодоходната част от заетите и обезпечаване на адекватност на заплащането им, предава Nova.

В плана на разпореждане е включена и минималната часова работна заплата в размер на 5,58 лева при естествена дълготрайност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица. В документа се прецизира, че повишаването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на приходите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР