Министерският съвет одобри проектобюджета на 2018 г., актуализацията на средносрочната

...
Министерският съвет одобри проектобюджета на 2018 г., актуализацията на средносрочната
Коментари Харесай

Кабинетът прие проектобюджет 2018 и данъчните промени

Министерският съвет утвърди проектобюджета на 2018 година, актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза до 2020 г, както и поправките в данъчните закони за идната година, оповестиха от държавната осведомителна работа след изключителното съвещание на кабинета.

В обновената бюджетна прогноза се резервират към този момент набелязаните цели на недостиг от 1% и 0.5% от Брутният вътрешен продукт през 2018 и 2019 година и реализиране на баланс сред приходите и разноските през 2020 година

Според държавното управление бюджетната му политика е ориентирана към поддържането на икономическия напредък, възстановяване на бизнес средата и поощряване на вложенията посредством опазване на ниски равнища на данъчните ставки на корпоративните налози и налозите върху приходите на физическите лица, ограничение на данъчните измами и повишение на макроикономическата и фискална резистентност в дълготраен проект.

Плановете са приходите в бюджета да намалеят от 36.2% от Брутният вътрешен продукт следващата година до 35.5% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година Публичните разноски също ще се свият от 37.2% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година до 35.5% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година

Към настоящия държавен дълг, който към края на 2017 година се чака да стане 23.6 милиарда лева, ще се прибави нов милиард лв. дълг, който ще се обезпечи от издаване ДЦК и ще отиде за погашение на остарял дълг от 1.6 милиарда лева, като останалата част от нужните средства ще пристигна от това, че в бюджета за 2017 година е очакван недостиг, а сметката ще излезе на нула. Очакваният краен резултат е спад на държавния дълг до 23.5 милиарда лева към края на 2018 година

При намаляващо съответствие на държавния дълг към прогнозния Брутният вътрешен продукт през тригодишния интервал се чака към края на 2020 година дългът да възлезе на 23,8 милиарда лева или 20% от Брутният вътрешен продукт, което се обуславя от усъвършенстваната бюджетна позиция на страната.

В средносрочен проект не се плануват обилни промени при налозите, с изключение на поетапно увеличение на акцизната ставка на цигарите за постигане на минималния данък от 177 лева на 1000 къса през 2018 година

Приоритет остава привличането на младежи в учителствата специалност с нарастването на заплатите в бранша като задачата е удвояване на възнагражденията в междинното обучение до 2021 година За възстановяване качеството на образованието от 2018 година делегираните бюджети няма да зависят единствено от броя на децата и учениците, а и от броя на паралелките, от спецификата на района, в който се намира учебното заведение, а в по-дългосрочен интервал – и от качеството на просветителния развой.

От държавното управление напомнят, че бюджетът следващата година планува повече разноски за защита и сигурност, както и средства за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби. Допълнителни 400 млн. лева ще има за опазване на здравето с акцент върху финансирането на незабавната здравна помощ, електронното опазване на здравето, майчиното и детско опазване на здравето, асистираната репродукция, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика.

Минималната заплата от 2018 година става от 460 лева на 510 лева, от 1 януари 2019 година ще е 560 лева и 610 лева - от 1 януари 2020 година

От 2018 година с един процентен пункт се подвига осигуровката за пенсия, усилва се минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица съгласно растежа на минималната заплата като отпада скалата за установяване на диференцирани минимални осигурителни приходи, съгласно облагаемия приход. Нараства и минималният месечен размер на осигурителния приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители от 300 лева на 480 лв..

И в идващите три години ще пораства възрастта за придобиване право на пенсия с по 2 месеца годишно за дамите и с по 1 месец - за мъжете до постигане на 35 години и 10 месеца за дамите и 38 години и 10 месеца за мъжете през 2020 година Минималната възраст за пенсиониране на работещите в бранш " Сигурност " продължава да се усилва с по 2 месеца до постигане на 53 години и 6 месеца през 2020 година

В бюджета са заложени средства за лот 3.1 и лот 3.3 от автомагистрала " Струма ", рехабилитация на железопътната инфраструктура и уголемение на метрото в София.

Одобрени са и промени в редица от данъчните закони. Прецизирани са наредбите, свързани с промяна на употребен данъчен заем за недвижими парцели и с освобождението от облагане с Данък добавена стойност на доставката на " универсална пощенска услуга ".

Златните монети ще се квалифицират като капиталово злато. Фирмите, които доближат оборот от 50 000 лева ще би трябвало да подават ускорено заявление за регистрация по Данък добавена стойност – весто за 14 за седем дни.

В обсега за облагане на тютюневите произведения към този момент попадат и препаратите за пушене с водна лула (наргиле), които с изключение на тютюн или заместители на тютюна (изделия въз основата на растения, билки или плодове, или произведения в твърдо състояние), съдържат и ароматизиращи сиропи.

Въвежда се възбрана за издание на разгласи или известия в електронен тип, посредством които се оферират за продажба акцизни артикули без бандерол и за които акцизът не е обезщетен.

Пощенските оператори се задължават да изискват от подателите да заявяват, че изпращаните акцизни артикули или боклуци от тютюн са с заплатен, начислен или гарантиран данък, както и че същите са с бандерол, когато подобен е наложителен.

Всички лица, извършващи покупко-продажби с природен газ, ще би трябвало да подписват контракти с операторите на газопреносните и газоразпределителните мрежи за контролиране на енергийните потоци.

Предлага се от 2018 година годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за общественото обезпечаване, както и декларацията по член 55, алинея 1, която се изготвя и подава от предприятията и самоосигуряващите се лица – платци на приходи, задължени да удържат и внасят налози, да се подават единствено по електронен път.

Отпада досегашната отстъпка от 5 % върху налога за довнасяне при електронното подаване на данъчните заявления от физически лица. Това ще обезпечи 1.2 млн. лева в допълнение в бюджета

Хората към този момент ще могат да афишират в годишната си декларация добитите през годината наследствени парцели, завещани или дарени пари и полученото имущество с възобновено право на благосъстоятелност по реда на нормативен акт.

Фирмите към този момент ще подават справките за платените от тях хонорари през 2017 година до края на февруари, вместо до края на април, както бе до момента.

Електрическите транспортни средства категории L5е, L6е и L7е ще бъдат освободени от заплащането на локален налог.

За трети следващ път ГЕРБ пробва да прокара намаляването на заплащанията в брой в страната от 10 000 лева на 5000 лева Мотивът е борбата със сивата стопанска система и европейската практикат, която слагала предел от 2000 до 3000 евро при кешовите покупко-продажби.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР