Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Одобрено е изменение и допълнение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор


Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш - задачата е рационализиране на законодателството в тази сфера и прецизиране на наредбите, като се отстраняват неясноти и отстраняват неприложими и дублирани текстове.

Разширен е обсегът на закона, като се включват комерсиалните сдружения, в това число лечебните заведения с над 50 на 100 държавно и/или общинско присъединяване в капитала, както и комерсиалните сдружения, чиито капитал е напълно тяхна благосъстоятелност. С смяната се цели да се обезпечи по-добра отбрана на ползите на страната и общината, както и по-добро ръководство на организациите посредством използване на модела за вътрешен надзор, който е одобрен като задоволително ефикасен. От обсега на закона отпаднат „ други организации, разпореждащи се със средства по силата на нормативен акт “, защото наредбата е прекомерно обща.

Предвижда се редът и методът за реализиране на прелиминарен надзор за правомерност да се дефинират от ръководителите на организациите въз основа на оценка на риска и разбор на разноските и изгодите. Ще се правят „ следващи оценки на осъществяването “, ориентирани към откриване на вероятни неточности и нередности на завършил развой, контракт или стопанска интервенция, редът и методът за които също ще се дефинират от ръководителя на организацията. Заложено е ръководителите на организации да обезпечат въвеждането и използването на процедури за настоящ надзор върху осъществяването на поети финансови задължения и подписани контракти.

Въвежда се условие за наложително използване на методическите насоки и инструкции по използването на закона, които се издадени от министъра на финансите, от организациите, попадащи в обсега на закона. Разширява се обсегът на организациите от обществения бранш, в които се прави редовно наблюдаване от министъра на финансите по използването на закона и издадените въз основа на него актове, за определяне на противоположна връзка и събиране на информация от по-широк кръг организации, като база за актуализиране и доразвиване на методологията по финансово ръководство и надзор. С цел реализиране на по-добра успеваемост по използване на Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш се предлага завишаване на размера на плануванаъа санкция за ръководителите на организации, които не показват на министъра на финансите в законовия период годишен отчет за положението на системите за финансово ръководство и надзор в ръководените от тях организации.

В Заключителните разпореждания се оферират и някои промени в Закона за вътрешния одит в обществения бранш. Прецизира се наредбата за основаване на одитни комитети в организациите по решение на управлението, в които има построено звено за вътрешен одит, и се добавя една от функционалностите на одитния комитет - да преглежда и приема с решение и отчета за положението на системите за финансово ръководство и надзор, а освен годишния отчет за активността по вътрешен одит, както е в в този момент настоящата наредба. Разписана е дефиницията за „ одитен комитет “ за изясняване на неговата роля и място в организациите от обществения бранш.

Въвеждат се административнонаказателни разпореждания за несъблюдение на законовите отговорности за създаване на звено за вътрешен одит и за основаване на одитен комитет. Неизпълнението на тези условия е спънка за обезпечаване на ефикасна система за мониторинг на финансовото ръководство и надзор в организациите, както и за потребление на опциите, които дава построеният одитен комитет.

Въвежда се условие към лицата, които имат документ „ вътрешен инспектор в обществения сектор”, публикуван от министъра на финансите преди повече от три години, и които не са правили активност по вътрешен или външен одит повече от три години, преди назначението им на служба вътрешен инспектор или началник на вътрешния одит, да са минали наложително не по-малко от три професионални образования в региона на вътрешния одит. Предложението касае поддържането на професионалната подготвеност и ограничение на практиката за придобиване на документ, само че без желание да се упражнява специалността „ вътрешен инспектор “ в организация от обществения бранш.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР