Министерският съвет одобри на днешното си заседание допълнителни разходи в

...
Министерският съвет одобри на днешното си заседание допълнителни разходи в
Коментари Харесай

Още 1.6 млн. лв. за военни запаси, даровити деца и дела

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание спомагателни разноски в размер на над 1.6 млн. лв..

Най-голямата част от тях - 1 411 301 лв. ще отидат в бюджета на Държавната организация „ Държавен запас и военновременни ресурси ”.

Одобрените спомагателни разноски по бюджета на Агенцията ще послужат за възобновяване на държавните запаси, представляващи лекарствени артикули, медицински произведения и болнично-медицинско съоръжение, нужни за превъзмогването на спешни обстановки.   

Отделно бяха гласувани спомагателни 148 635 лева за погашение на отпуснатите стипендии на възпитаници от държавните спортни учебни заведения и на възпитаници от общински и частни учебни заведения през второто тримесечие на 2022 година.

Министерският съвет одобри и решение за погашение на общо 28 164 лв., представляващи компенсации в осъществяване на три решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала на 17 май до 5 юли 2022 година.

Правителството също по този начин одобри и да изплати обезщетение в размер на 16 400 евро на наследницата на разположение, което се жали в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Става дума за делото „ Костов против България “, тъжба № 32731/17.

Жалбоподателят се оплаква, че в неговия случай е нарушен член 3 (забрана на изтезанията, нечовешкото или унизително отношение или наказание) и член 13 (право на ефикасни правни средства за защита) от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи. Костов по-конкретно твърди, че дейностите на полицейските чиновници при обездвижването и при привеждането му в психиатрична болница съставляват нарушаване на възбраната за нечовешко или унизително третиране. Той твърди и че не разполага с дейно правно средство да се отбрани освен това нарушение на възбраната за нечовешко или унизително третиране.

В светлината на константната процедура на Европейски съд по правата на човека, Съдът е дал опция за реализиране на другарски съглашения сред страните на съображение член 39 от Конвенцията при условия, препоръчани от Съда, само че наследницата на жалбоподателя е отказала.

От кабинета показват, че избраното обезщетение в размер на 16 400 евро ще бъде изплатено, само че след одобряването на едностранна декларация по делото „ Костов против България “ от страна на Европейския съд по правата на индивида.

Борислава Кирилова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР