Министерският съвет одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на

...
Министерският съвет одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на
Коментари Харесай

65 млн. лв. отпуска държавата за COVID-легла, бързи тестове и др.


Министерският съвет утвърди спомагателни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер до 65 000 000 лева За лечебни заведения за болнична помощ, които ще обезпечат над 50 на 100 от легловия си потенциал за лекуване на COVID-19 са планувани до 50 млн. лева Предвижда се 55 лечебни заведения, в това число държавни, общински и частни лечебни заведения , въз основа на подписани контракти, да поемат хоспитализациите на главната част от пациенти с коронавирусна зараза, които се нуждаят от болнично лекуване и да поддържат в оптималната подготвеност болничните си кревати за настаняване на пациенти с COVID-19.

Субсидията ще бъде изплатена за осъществената активност през месеци ноември и декември 2020 година Средствата ще бъдат предоставени на база общ финансов запас. Към 01.12.2020 година тези лечебни заведения разполагат с общо 18 022 кревати , като 872 са за интензивно лекуване. Към същата дата в тях са настанени общо 4 812 пациенти с COVID-19 , в това число 373 на интензивно лекуване.

Със средства в размер до 15 000 000 лв. се планува от бюджета на Министерство на здравеопазването за 2020 година да се закупят бързи антигенни проби , които ще се дават на Регионалните здравни инспекции за обезпечаване потребностите на Центровете за незабавна здравна помощ, Филиалите за незабавна помощ, COVID-19 звената в Диагностичните центрове, както и за тестване на хората със признаци, отишли за обзор в новоразкрити към лечебни заведения пунктове за тестване.

С друго държавно разпореждане са утвърдени промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 година по отношение на увеличение акционерното присъединяване на страната в капитала на УМБАЛ „ Света Екатерина ” ЕАД с 15 000 000 лева Със средствата от нарастването ще се закупи нова модерна здравна инсталация и съоръжение за въвеждане в употреба на „ Хирургичен блок-Б “ на лечебното заведение.

По този метод ще се приключи реализацията на план “Преустройство и уголемение на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ ЕАД, Хирургичен блок, Блок „ Б “ - план с 20-годишна история. Ще се реализира увеличение на потенциала на болничното заведение и ново качество на кардиохирургията и съдовата хирургия, като ще бъдат развити и нови действия, допълващи палитрата на диагностичните и лечебни процедури.

Увеличава се също акционерното присъединяване на страната в капитала на Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Света Анна “ - Варна АД с 1 000 000 лева Със средствата се планува да бъде осъществено реновиране на фасадата на Терапевтичен блок на лечебното заведение. Сградата е с богата история и емблематично значение за жителите на града и би следвало да резервира достоверния си тип. Тя се нуждае от осъществяването на неотложни архитектурно-строителни работи, в т. ч. ремонт на външната мазилка на постройката и декоративните детайли, като се възвръщат зони с незадълбочено разрушена тухлена зидария, както и замяна на водосточни тръби и улуци.

Чрез парична вноска в размер на 14 995 760 лева от бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 година се усилва акционерното присъединяване на страната в капитала на “Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина “Н.И.Пирогов ” ЕАД, гр.София. Средствата ще се разходват за осъществяване на строително-монтажни работи и закупуване на здравно и немедицинско съоръжение за потребностите на „ Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина „ Н.И. Пирогов ” ЕАД, гр. София.

3,5 милиона лв. ще получи и Александровската болница за строителство, ремонт и съоръжение.

С друго Постановление на Министерския съвет се утвърждават вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 година Изменението визира разбъркване на одобрените разноски сред политиките и стратегиите, без това да промени общия размер на разноските по бюджета за 2020 година Вътрешното преразпределение ще докара до преструктуриране на авансово разчетения финансов запас за застраховане на естественото действие на структурите към министъра на опазването на здравето през 2020 година и реализиране на заложените съществени стратегически и оперативни цели на министерството.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР