Министерският съвет одобри Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените

...
Министерският съвет одобри Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените
Коментари Харесай

Одобрен е Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2021 г.

Министерският съвет утвърди „ Доклад за положението на защитата и Въоръжените сили през 2021 година “.

Той отразява динамичните и комплицирани процеси в защитата и израждането на българските въоръжени сили през 2021 година и е израз на реализираната от Министерството на защитата политика на бистрота и отчетност.

Докладът регистрира както постигнатите триумфи, по този начин и провокациите пред Въоръжените сили, свързани с осъществяването на техните задачи и задания, организационното им създаване, попълването на вакантните длъжности, напъните за рационализация и осъществяването на съюзните задължения, в подтекста на здравната рецесия с COVID-19 с нейните финансови и стопански последствия.

За разлика от досегашните отчети за положението на защитата и Въоръжените сили, в структурата на сегашния документ беше включена изключително нова точка (т. 9), отдадена на фундаментално променената стратегическа среда след началото на войната на Руската федерация срещу Украйна. Предложените в последната точка на отчета посоки за работа в средносрочен проект са направени въз основа на новата стратегическа обстановка. Една от главните насоки на напъните е незабавното попълване на дефицити от качества посредством потребление на поддръжката на съдружниците от НАТО, в това число с разполагане на техни сили и средства у нас.

Основният извод от отчета е, че през 2021 година беше регистрирано известно усъвършенстване в положението на отбранителните качества на българските въоръжени сили, което позволяваше осъществяването на предоставените им задания по задачите, произлизащи от конституционните им отговорности и в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. Все още обаче са налице съществени дефицити, които са причина за ограничавания в готовността на силите, в периодите и в размера на изпълняваните задания, изключително по задача „ Отбрана “.

Необходимостта от ускорено превъоръжаване и рационализация за превъзмогване на софтуерното закъснение на Въоръжените сили постанова по-висок растеж на финансовите разноски, като ще се търсят благоприятни условия, в хода на бюджетната процедура, за предварително осъществяване на Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година още през 2023 година, при съществуване на подготвени капиталови планове за рационализация и превъоръжаване, с оглед дейно и ефикасно консумиране на средствата.

С отчета държавното управление показва обосновани заключения и съществени посоки за работа в средносрочен проект, съответстващи на целите в бранш „ Отбрана “, според Приложение № 15 от Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервала 2021-2025 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР