Министерският съвет одобри днес проект на Закон за противодействие на

...
Министерският съвет одобри днес проект на Закон за противодействие на
Коментари Харесай

Министерският съвет прие проект на Закон за противодействие на корупцията сред висши управници

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности.
Прочетете още
Законът планува основаването на нова антикорупционна комисия и промени в пълномощията на настоящата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Реформата е част от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Предлага се новата антикорупционна комисия да има проверяващи функционалности и да може да апелира пред съд отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане по изпратени от нея преписки. Две ще са главните посоки на работа на комисията - предварителна защита (чрез събиране и разбор на информация и предложение на антикорупционни мерки) и откриване и следствие на корупционни закононарушения.

Изрично са изброени незаконните похищения, по които ще се работи, измежду тях: длъжностно заграбване, умишлена занемареност, подписване на неизгодна договорка, закононарушения по работа, рушвет, търговия с въздействие, изпиране на пари.

Новата антикорупционна комисия ще проверява прояви на висшия ешелон - народните представители, членовете на държавното управление, изборните членове на Висшия правосъден съвет, основният контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет, ръководителите на организация „ Митници “, на Национална агенция за приходите, регионалните шефове, заместител регионалните шефове, кметовете и заместник- кметовете на общини. Комисията ще е петчленна.

Предлага се съставът да е: двама членове, избирани от Народното събрание; един, назначаван от президента и по един, избиран от общите събрания на двете висши съдилища - надлежно Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Предвижда се Комисията да се ръководи на ротационен принцип за една година, като ръководителят ще се дефинира посредством чоп. Мандатът на членовете на Комисията ще бъде 5 години.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР