Министерският съвет не желае да разкрие кои държавни ведомства изостават

...
Министерският съвет не желае да разкрие кои държавни ведомства изостават
Коментари Харесай

Властта не признава кои министерства изостават с административната реформа

Министерският съвет не желае да разкрие кои държавни ведомства изостават с осъществяването на ограниченията за понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса.

Вицепремиерът Томислав Дончев е отчел на вчерашното съвещание на кабинета хода на така наречен административна промяна, чиято цел е да понижи бюрокрацията и да форсира електронния продан на данни сред обособените ведомства.

До момента са изпълнени единствено 170 от набелязаните ограничения, което е 28%. Други 211, или 37%, са в развой на осъществяване. Това значи, че нормативният акт е оповестен за публично разискване, изпратен е за междуведомствено координиране или работна група приготвя измененията. За реализирането на 35% от ограниченията се налагала " по-продължителна работа в търсене на подобаващата нормативна формула ", гласи формалното известие на Министерски съвет, представено от в. " Сега ".

Докладът обаче няма да бъде оповестен. На този стадий, до момента в който към момента процесът върви и някои ограничения изискват по-дълги периоди, не посочваме забавянето на съответни ограничения и министерства, с цел да избегнем използването на отчета като инструмент за оценка или наставление за администрациите, които по този начин или другояче реализираха доста в последните няколко месеца, обявиха от кабинета на вицепремиера Томислав Дончев.

Основно умозаключение от отчета е, че е належащо изцяло ускорение на активността на администрациите по осъществяването на поетите от тях задължения за понижаване на бюрокрацията.

През юни министър председателят Бойко Борисов на специфична среща спеши министрите, шефовете на организации и кметовете да създадат обзор на административните услуги, изискваните удостоверения и регистрационни режими и да посочат кои от тях са непотребни. През август ведомствата рапортуваха, че 605 услуги, режими и документи ще бъдат отстранени или доста улеснени, което е една четвърт от всички предоставяни от администрацията услуги.

За осъществяването на ограниченията, препоръчани от министерствата, е било належащо изменение в 52 закона и кодекса, 56 нормативни акта на Министерския съвет и 64 акта на съответните министерства, се показва в отчета. От всички 108 акта в компетенциите на Министерски съвет все още са импортирани за утвърждение 47. По-голямата част от импортираните в Народното събрание законопроекти към момента не са признати.

Финалният отчет какво е направено по административната промяна през тази година се чака на 15 януари 2018 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР