Министерският съвет (МС) реши на свое извънредно заседание в петък

...
Министерският съвет (МС) реши на свое извънредно заседание в петък
Коментари Харесай

Никакво отлагане повече не може да се направи. Кабинетът изпраща плановете си за енергиен преход на ЕК

Министерският съвет (МС) реши на свое изключително съвещание в петък да изпрати териториалните проекти на България за енергиен преход на Европейската комисия (ЕК). В събота изтича последният вероятен период, с цел да може страната да получи 3,5 милиарда лева евросредства, с които да модернизира районите, които сега са подвластни главно от работата на въглищни централи.

След края на съвещанието министър председателят Николай Денков увери, че в документите до Европейска комисия " ясно е казано, че централите ще работят до 2038 година ". Това беше едно от настояванията на синдикати, миньори и енергетици, които в петък проведоха всеобщи на основни пътища в страната в опит да отсрочат изпращането на териториалните проекти.

За пролонгация настояха и от опозицията в лицето на Българска социалистическа партия , " Възраждане " и " ИТН " , които провокираха изключително съвещание на енергийната комисия в Народното събрание. Тя прегледа тяхно предложение държавното управление да изиска удължение на периода от Европейска комисия, само че концепцията беше отхвърлена на първо четене. Депутатите от ПП-ДБ гласоподаваха " срещу ", а сътрудниците им ГЕРБ и Движение за права и свободи , които също поддържат кабинета, се въздържаха.

" Крайният период да се изпрати пакетът документи до Европейската комисия е на следващия ден, събота, 30 септември . Никакво отсрочване повече не може да се направи, тъй като рискуваме загуба на милиарди левове - 3,5 милиарда лева, които могат да бъдат изгубени, в случай че ние изпуснем този период ", сподели Денков.

Той добави, че в проектите не са посочени съответни дати за затваряне на въглищни централи , само че " поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, тъй като стопански няма да бъде допустимо да действат повече ".

" Именно по тази причина е извънредно значимо да се основат механизми, с които хората, които имат нужната подготовка, могат да намерят реализация в същия район. Вече работим по тази тематика. Създаваме дружество, което ще работи в същия район, за преобразяване на териториите на мините в зони, в които е уместно да се развива икономическа активност, да вземем за пример индустриални зони ", уточни министър председателят.

По думите му това държавно дружество " ще работи в съдействие, в съгласуваност с работата на мините, тъй че те да се допълват, а не да се конкурират и да си пречат ".

" Създавайки такива територии, които са подходящи
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР