Министерски съвет взе категоричното решение, че България няма да се

...
Министерски съвет взе категоричното решение, че България няма да се
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: България и Полша са единодушни да не подписваме нов договор с ЕК за ваксините

Министерски съвет взе безапелационното решение, че България няма да се причисли към ново предоговаряне и нова доставка за ваксини против COVID-19. Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

По думите му мнението на България е изрично, че не желае да получаваме дози, а единствено когато има потребност, като страната дефинира какво да е количеството. „ Огромен брой дози ваксини бяха бракувани. Имаме към 1,4 млн. ваксини, които са платени, само че съзнателно не ги доставяме, тъй като няма на кого да ги прилагаме. Да не приказваме за големия брой дози, които следва следващата година да бъдат доставяни “, съобщи той.

Само през актуалната година България би трябвало да бракува близо 3 млн. дози, а настрана от тях други 650 хиляди дози са със период на валидност януари-февруари 2024 година Република Полша е изправена пред същите провокации и по тази причина двете страни търсят работещи решения, тъй че да защитят националните си ползи и тези на жителите си. „ В момента се вършат опити за предоговаряне с въвеждане на такси, които ние би трябвало да платим – за ваксини, които изобщо няма да бъдат създадени. Европейската комисия назовава тази такса еластичност, а в действителност приказваме за разходването на голям финансов запас. И България, и Полша изрично няма да подпишат документ с подобен текст “, беше безапелационен доктор Меджидиев. България и Полша ще изпратят до ръководителя на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен писмо, съдържащо позицията и оферти за работещи решения от страна на двете страни по отношение на проблема.

Позицията на България остава непроменена от последната среща в Брюксел. Министърът на опазването на здравето на Полша Адам Ниеджиелски заяви, че страна му също се причислява към тази позиция.

„ Обсъдихме две общи начинания, едната от които е точно взаимното писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а другата е изпращането на отворено писмо – зов за взаимност до акционерите в Pfizer/BioNTech, с апел да бъдат взети под внимание както публичното здраве, по този начин и настоящата обстановка, в която България и Полша се намират – изменена епидемиологична конюнктура и спомагателна натовареност на здравните ни системи в подтекста на войната в Украйна. По този метод бихме желали да призовем Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за възобновяване на договарянията по изменение на контракта “, заяви  Ниеджиелски.

„ В момента има надалеч по-належащи планове. Няма да си разреша да харчим финансов запас за нещо, което никой не желае, не ни е потребно, а по-късно би трябвало да похарчим още средства, с цел да бъде унищожено. Тези средства би трябвало да бъдат ориентирани към по потребни неща “, сподели министър Меджидиев.

„ Смятаме за недопустимо обществените средства за опазване на здравето да бъдат харчени за ваксини, които няма да бъдат основани и от които няма потребност сега “, сподели полският здравен министър.

Двамата с министър Ниеджиелски ще обсъдят и ТЕЛК системата на Полша, която към този момент е изцяло функционираща и България може да почерпи опит от това, заяви още доктор Меджидиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР