Министерски съвет прие искането на премиера Кирил Петков всички предложения

...
Министерски съвет прие искането на премиера Кирил Петков всички предложения
Коментари Харесай

МС прие искането на Петков всички предложения за РСМ да отиват във външната комисия


Министерски съвет одобри настояването на премиера Кирил Петков всички оферти на Френското председателство по отношение на започването на договаряния за Европейски Съюз от страна на районен съд Македония и Албания да бъдат изпращани непосредствено в Парламентарната комисия по външна политика.

Според него това се прави " с цел да има възстановяване на отчетността и координацията с Народното събрание ". Външният министър Теодора Генчовска в Народното събрание призна, че " не е осведомена с този документ, който и импортиран през днешния ден от премиера ".

В решението на Министерски съвет от през днешния ден се споделя следното:

Рамковата позиция по отношение на разширение на Европейски Съюз и процеса на стабилизиране и асоциране на РСМ и Албания, призната от Министерски съвет през 2019 година показва главните условия за единодушието на Република България за започване на договарянията на РСМ за участие в Европейски Съюз. Рамковата позиция е подкрепена с декларацията от Народно събрание през 2019 година Темата за участието на РСМ е от най-висш политически интерес за българската страна и окончателното решение следва да се вземе от Народно събрание. В края на френското председателство на Европейски Съюз се чака засилена интензивност на европейско равнище за намиране на решение с българското несъгласие, заради което с плана на решение се предлага всяко предложение от страна на френското председателство, от страна членка или от Европейска комисия, обвързвано с одобряването на начало на договаряния за участие в Европейски Съюз на РСМ и Албания направено в границите на подготовката или провеждането на съвещание на комитета на непрекъснатите представители /ПП/ КОРЕПЕР или на Съвета " Общи въпроси ", което се отклонява от Рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 година да се изпраща неотложно от непрекъснатите представители на Република България към Европейски Съюз на комисията по външна политика на Народно събрание. До разискването на съответните оферти в границите на Народно събрание, представителите на Република България в комитета на непрекъснатите представители и в Съвета " Общи въпроси " следва да отразяват негативна позиция, се споделя в решението, което е подписано от премиера Кирил Петков.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР