Министерски съвет одобри 11 200 лв. за ремонт и възстановяване

...
Министерски съвет одобри 11 200 лв. за ремонт и възстановяване
Коментари Харесай

Министерски съвет одобри 11 200 лв. за ремонт и възстановяване на военни паметници в Добрич

Министерски съвет утвърди 11 200 лева за ремонт и възобновяване на военни монументи в област Добрич, оповестиха от пресцентъра на Областна администрация – Добрич.

На извършеното през днешния ден постоянно съвещание на Министерски съвет са утвърдени спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2019 година за ремонт, възобновяване, създаване и дотъкмяване на военни монументи общо в размер на 300 000 лева Сред утвърдените, които ще получат финансиране са три паметника на територията на област Добрич на обща стойност 11 200 лева Съгласно член 3, алинея 2 от Закона за военните монументи (ЗВП) военните монументи са обществена общинска благосъстоятелност като се изключи паметниците, избрани от министъра на защитата, в съгласие с министъра на културата за обществена държавна благосъстоятелност.

Задължение на страната и общините е да поставят грижи за военните монументи на територията на страната и в чужбина, а според член 11 от ЗВП органите на изпълнителната власт и органите на локалното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни монументи.

В осъществяване на наредбите на закона годишно десетки общини изпращат до Областните комисии „ Военни монументи “ или до Министерството на защитата своите оферти за ремонт и възобновяване на военни монументи в неприятно положение, както и за създаване на нови. След разглеждане на многочислените оферти от способената дирекция в Министерството на защитата, беше направен лист по общини с военни монументи, които се нуждаят от незабавен ремонт и възобновяване или следва да бъдат построени или приключени. В листата на утвърдените с финансиране са три паметника в региона.

Община град Добрич ще получи 8000 лева за ремонт на паметника на починалите добруджанци във Втората международна война, намиращ се в градския парк. 1400 лева отпуска държавното управление на Община Добричка за ремонт на паметника на 13-те бойци от 16-и пехотен полк, който се намира в гробището на село Смолница.

1800 лева ще бъдат преведени още по бюджета на Община Добричка, с които да се извърши разчистване, ремонт и пренасяне от Военно гробище Добрич и монтиране в центъра на с. Драганово на боен монумент от 1940 година, отдаден на починалите в Добричката епопея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР