Министърката на енергетиката на Република Кипър Наташа Пилиду заяви пред

...
Министърката на енергетиката на Република Кипър Наташа Пилиду заяви пред
Коментари Харесай

Кипър очаква да изнася газ за Египет от ново находище от 2026 г.

Министърката на енергетиката на Република Кипър Наташа Пилиду съобщи пред гръцката държавна телевизия ЕРТ, че съгласно най-реалистичния сюжет експорт от новооткритото находище на природен газ край страната може да стартира през 2026–2027 година, евентуално в посока на Египет.

Откритието в блок 6 на кипърската изключителна икономическа зона беше оповестено през вчерашния ден от италианската компания „ Ени “ и френската „ Тотал “. Според оценките то съдържа към 70 милиарда куб. м. газ.

Пилиду сподели, че находката се вписва в по-общата картина на откритията в кипърската изключителна икономическа зона. „ Това е третото изобретение, за което има индикации за количества “, означи тя.

В прилежащия, седми блок, в който правят изследвания същите компании, също има известни вероятности за нови проучвателни сондажи в близко бъдеще, заяви Пилиду.

Тя изясни, че находището „ Кронос “ в блок 6, оповестено през вчерашния ден, към този момент се счита за годно за употреба, като при втори сондаж е допустимо откритите количества да се усилят. След това би трябвало да бъде направен проект за употреба, който да бъде утвърден от държавното управление и да бъдат конкретизирани точните графици.

Според Пилиду евентуално сюжетът, който ще се наложи, е за транспорт на природния газ към Египет, само че в случай че бъдат открити огромни количества, на дневен ред ще пристигна и превозването му към Кипър.

Министърката сподели, че сега се преглеждат четири разновидността за транспорт на природния газ към Египет, като най-реалистичният период за начало на износа е 2026–2027 година, без да изключва напълно опцията да се откри метод и за по-бърза употреба.

На въпрос за вероятни спънки от страна на Турция, която оспорва обсега на изключителната икономическа зона на Кипър, Пилиду сподели, че блоковете с откритията са отвън зоната, която се оспорва от Турция, само че и че Анкара реагира по метод, който не постоянно е предсказуем.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР