Министърът на земеделието Кирил Вътев е готов да подаде оставка,

...
Министърът на земеделието Кирил Вътев е готов да подаде оставка,
Коментари Харесай

Министърът на земеделието готов за оставка заради зърното от Украйна, ако премиерът му я поиска

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подготвен да подаде оставка, в случай че министър председателят му я изиска, съобщи той пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие. По-рано през днешния ден апел Вътев да подаде оставка насочи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова откакто той призна, че депутатите не са желали мнението му за отпадането на възбраната за импорт на украинско зърно у нас.

" Министерството на земеделието ще се съобрази с решението на Народното събрание по предлагането за отпадане от 15 септември на възбраната за импорт на украинско зърно в България ", съобщи още Кирил Вътев:

" Все отново ние сме изпълнителна власт, не закодателна. Така че каквото решение вземе Народното събрание, ще го осъществим. Анализите, киото са направени и на настояванията, са единствено една от част от икономическия пъзел ".

Парламентът през днешния ден разиска предлагането за анулация на възбраната за импорт на украински храни, само че след разногласия сред ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, от една страна, и Българска социалистическа партия и Възраждане, от друга, отсрочи решението си за на следващия ден.

Представянето на плануваните от Министерство на земеделието и храните промени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година, което трябваше да се организира на днешното съвещание на парламентарната отраслова комисия, беше отсрочено, защото планът за промени не е подготвен заради правене на ставките. Очаква се той да бъде показан до 19 септември и по-късно да бъде свикано съвещание за разглеждането на измененията.

Поради тази причина единствената точка в дневния ред на комисията остана чуването на аграрния министър Кирил Вътев по настоящи тематики.

Татяна Султанова (ПП-ДБ) се поинтересува какво се случва със стандарта за БДС на българското кисело мляко, откакто на 25 юли то беше вписано в европейския указател със предпазени наименования за генезис и предпазени географски инструкции. Министър Вътев напомни, че смисълът от отбрана на такива наименования е те да станат марка, която се употребява с най-голямо доверие от потребителите и да вършат съществени пазарни триумфи.

По негово мнение, в случай че не приемем законодателни промени, тъй че всеки, който желае да създава тези артикули, да бъде подложен на надзор от неговите съперници, няма да има никакъв резултат. Той даде за образец Франция и Италия, където нещата стоят по този метод и колкото и производители да вършат един артикул, той дава отговор на идентични стандарти и наподобява по един и същи метод. " При нас контролът се прави само от Българска организация по сигурност на храните. Няма по-истински надзор от контрола сред съперници ", уточни Вътев.

Илиян Костов, шеф Дирекция " Политики по агрохранителната верига " в Министерство на земеделието и храните, сподели, че ведомството е подхванало серия от ограничения, с цел да могат да отговорят на тази нова обстановка. В тази връзка през вчерашния ден са провели среща с Българския институт по стандартизация, на която тематиката е била каква ще бъде ориста на БДС 12 – стандарта за кисело мляко, и БДС 15 – за саламурено сирене. По думите на Костов двата стандарта се припокриват, което според регламента на Европейски Съюз изключва такава опция.

Той изясни, че разликата със стандартите, оповестени с правилник на Европейски Съюз, е, че съгласно тях суровината, от която се вършат тези млечни артикули, би трябвало да бъде българска. Според БДС млякото може да бъде и от други страни членки. Освен това, съгласно европейските стандарти, фуражите, с които се изхранват животните, би трябвало 70 % да бъдат с български генезис.

Резултатът от срещата е, че Министерство на земеделието и храните е поело ангажимент да предприеме законови стъпки за анулацията или смяната на двата стандарта в посока те да не носят название " българско ".

Костов акцентира, че с цел да стигне тази информация до оптимално доста млекопреработватели, ще се организира среща с тях на 20 септември.

На въпрос от Даниел Петров (Възраждане) по отношение на проблемите с мечките, които от ден на ден зачестяват, министър Вътев изрази своето терзание, че не може да се реагира бързо. Това е, тъй като в България има единствено един екип, който може да ги приспива и мести в Балкана. Той предложи да се направи нормативна смяна и даде за образец Румъния, която има същия проблем и на последния Съвет в Брюксел е поискала позволение за отстрел на избран брой мечки.

Ализан Яхова (ДПС) се поинтересува за засегнатите от климатичните феномени като градушки, измръзвания и наводнения аграрни производители. Според министър Вътев за тематиката " градушки " би трябвало да се търси генерално решение. Вчера той е обсъждал тематиката и с унгарския поземлен министър, който беше на посещаване у нас.

Дора Ненова, шеф Дирекция " Държавни помощи и регулации " в Министерство на земеделието и храните, уточни, че общият запас, с цел да бъдат изплатени компенсациите по одобрените и оповестени естествени бедствия до 31 юли т.г., е 22,1 млн. лв.. В момента се чака приемане на решението от УС на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ), след което ще бъде отворен банкет на заявки в къс период и средствата ще бъдат изплатени на земеделските производители в актуалната година.

Заседание на УС на ДФЗ ще се организира на следващия ден и това е първа точка от дневния ред.

Христо Даскалов (ПП-ДБ) се поинтересува какво се случва с построяването на новата ВЕТИС система. Според министър Вътев казусът е доста по-голям и той се корени в това, че всички осведомителни системи на Министерство на земеделието и храните (ВЕТИС, ИСАК, ИСУН) имат проблеми и не са свързани между тях.

По време на чуването земеделският министър още веднъж посочи и нуждата от закон за браншовите организации, закон за кооперативите, закон за търговията със аграрни артикули и закон за поземлените връзки. Той разяснява, че се преглеждат непознати образци в тази тенденция и се търсят най-хубавите решения.

Инфо: БНР, Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР