Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев открива днес ловния

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев открива днес ловния
Коментари Харесай

Земеделският министър Кирил Вътев открива ловния сезон за пернат дивеч

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев открива през днешния ден ловния сезон за дръпнат дивеч. Откриването е на територията на Държавно горско стопанство " София " - до Ловна хижа квартал " Челопечене ", ловна тайфа кв. " Челопечене ".

Ловуването на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, елементарна бекасина и различен дръпнат и малък дивеч се прави единствено денем – един час преди изгрев, и един час след залеза на слънцето, припомнят от Изпълнителна организация по горите. Груповият и самостоятелен лов на малък дивеч се прави в събота и неделя, за гургулицата - единствено в събота. Дневната норма за отстрел на един ловджия е до 15 пъдпъдъка, до 8 гургулици, до 10 гривяка, горски бекаси и елементарни бекасини, до 3 огромни белочели гъски, до 5 диви патици и до 2 фазана и токачки.

Забранено е потреблението на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за стръв, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки, както и на други средства и способи, нормативно неприемливи при ловуване.

Групово и самостоятелно ловуване на малък дивеч, от задгранични ловци по линията на проведения туризъм се прави в не повече от 3 от 7 поредни дни за един ловностопански регион. Забранява се ловуването на локален малък дивеч в едно и също ловище в два поредни дни.

2343 са новите ловци, сполучливо издържали изпитите за придобиване право на лов през месеците юни и юли, които за първи път през тази година ще вземат участие в ловните излети. Те са част от към 120-те хиляди ловци, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2023 година. За първи път от тази година за кандидат-ловците е планувано и провеждането на поправителна сесия през октомври. Това е залегнало в новите промени на Правилника за използване на Закона за лова и запазване на дивеча.

За недопускане на произшествия и сполучливо осъществяване на ловните излети, Изпълнителната организация по горите приканва българските ловци прецизно да съблюдават наредбите на Закона за лова и запазване на дивеча и правилника за неговото приложение, разпоредбите за сигурност по време на лов, противопожарните правила за запазване и отбрана на горските територии, както и откритите правила за ограничение разпространяването на африканската чума по свинете по време на ловните излети, в това число ограниченията за биосигурност и обявяване за открити трупове на диви прасета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР