Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов обяви в

...
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов обяви в
Коментари Харесай

Порожанов: При повторни отрицателни проби може да спрем евтаназията

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов разгласи в Народното събрание, че в случай че повторните проби за чума от животни бъдат негативни, има възможност животните да не бъдат убивани. Коментарът беше изработен в коридорите преди началото на чуването му в Народното събрание.

"Огнищата са Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Единствено сега имаме останали животни в Шарково. Във въпросното стадо на вуйна Дора няма позитивна проба. Поради контактност останалите животни са евтаназирани. От през вчерашния ден има резултат за една плантация в Болярово. Имахме шанса, че Крис Деклер, който е главният вирусолог, беше в Болярово, с цел да се запознае. Това е една плантация, която е отделена от двеста и няколко овце и защото към момента няма клиника на животните, които са заболeли, той даде тази опция да се вземе втора проба, която да се направи бързо, с цел да се види дали да се удостовери ", сподели Порожанов.

Порожанов дефинира компенсациите за животновъдите като "повече от рационални " .

"Обезщетенията, които сме приложили, са повече от рационални. Сутринта имахме съвет, въпросната помощ "де минимис ", взехме решение, както поехме ангажимент, тъй че увеличихме помощта, а това е една от доста дребното помощи за целия овцевъден отрасъл. Компенсирането на самите овчари, които в седемте общини, които са под забрана, до момента в който мине възбраната, то отива над 60 лв. на единица животно. В доста рационални параметри сме създали много ", означи той.

Същевременно стана ясно, че ветеринарите, които трябваше да вземат втора проба от стадото в Болярово, не са били позволени до животните. За стадото в началото беше решено да бъде унищожено, само че осъществяването на заповедта беше отсрочено до излизане на резултатите от повторни проучвания. Ветеринарите предоставиха резултатите от първите проучвания на стадото на Тодор Янев в Болярово, където са маркирани две позитивни проби. Ана Петрова обаче отхвърли да допусне ветеринарите.

По-рано през днешния ден тя изиска пробите, които се вземат от животните в този момент да бъдат изпратени в две лаборатории, с цел да се подсигурява истинността на резултатите.

До стадото на Тодор Янев към този момент са и част от бранителите на стадото на баба Дора от Шарково.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР