Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков

...
Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков
Коментари Харесай

Бозуков обсъди с представители на Националното сдружение на общините в Република България доставките на дърва за огрев

Министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков организира работна среща с представители на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Основен фокус на диалозите беше обезпечаването на дърва за огрев за идния отоплителен сезон и вероятни взаимни действия, които да подсигуряват доставките до популацията.

„ Апелирам към общините за повече разсъдък и да оставим политическо говорене по тематиката с дървата за огрев на популацията ", съобщи министър Бозуков. И добави, че стопаните на общинските гори би трябвало да си правят професионално и умишлено работата в интерес на обществото, а не в полза на която и да е политическа мощ. „ Обръщам се с молба към Вас това посланието да доближи и до локалните ръководители по райони, с цел да се подсигурява спокойствието на хората, че ще имат дърва за огрев ", сподели още министърът.

Проф. Бозуков осведоми, че от държавните горски дружество са подсигурени постоянни доставки на дърва. По данни на структурите към МЗХГ на територията на страната на 80% са задоволени потребностите на локалното население, според декларираните количества от общините. И посочи, че съществуват обособени случаи, в които се получават сигнали за дефицит, на които се реагира навреме и се преодоляват. Относно цените, министърът разяснява, че те зависят от пазара и разноските, които съответните компании, добиващи дървата, начисляват и Министерството на земеделието, храните и горите няма благоприятни условия за въздействие.

От своя страна представителите на сдружението обясниха, че и при тях се получават единични сигнали за проблеми с доставките на дърва за огрев, на които се реагира в къси периоди.

Министър Христо Бозуков и участниците от НСОРБ се сплотиха към тезата да се води по-активен разговор, което ще е в полза на обществото и ще подсигурява спокойствието на хората при доставките на дърва за огрев. Също по този начин, че е нужна по-активна акция измежду популацията за навременно доставяне с дърва още през пролетно-летния сезон. Тъй като в този интервал на годината търсенето не е толкоз огромно, цените от търговците са по-ниски. Освен това дървесината минава през естествено просушаване, което води до понижаване на нездравословните излъчвания при горенето й.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР