Министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков обяви по

...
Министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков обяви по
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Дейността на „Напоителни системи“ е блокирана заради саботаж

Министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков разгласи по време на конференция, че активността на „ Напоителни системи “ е блокирана, тъй като тези, които до през вчерашния ден са управлявали сдружението през днешния ден саботират активността му.

" Информацията ще бъде подкрепена, несъмнено, с обстоятелства и документи, с цел да не бъдем голословни. Аз съм човек, който не се срами да си признава грешките. Една от моите неточности е назначението на Снежина Динева за изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ при първото ми престояване като длъжностен министър в министерството “, изясни Бозуков, представен от " Фокус " .

" Знаете, че след осъществена инспекция от вътрешен одит в „ Напоителни системи “, са установени редица недостатъци. Това е обобщение на одита. Посочени са 17 установени нарушавания, аз в обобщение единствено в умозаключение ще ги прочета. В умозаключение инспекторите са установили недостатъци по следните параграфи: установяване на прогнозните стойности на плануваните публични поръчки, високият дял на поръчки, възлагани с директно договаряне, противоречие сред проект графика за поръчките и действителното възлагане, спешните работи се разпореждат посредством директно договаряне, а не като процедура, надвишаване на платените суми за защита, противоречие по контракт, който е посочен в отчета “, сподели още Христо Бозуков.

„ Във връзка с предложение на база на този одитен отчет с отчет от отрасловия заместник-министър с предложение за освобождение и протокол по член 232 а, на 9 юни освободих Снежина Динева като член на съвета на шефовете на „ Напоителни системи “. И прекратих подписания с нея контракт на 13 април 2001 година за възлагане на ръководство на еднолично акционерно сдружение с държавно имущество в „ Напоителни системи “ – София. На 10 юни 2021 година в профилирана група на шефовете на „ Напоителни системи “ е обещано напътствие от госпожа Снежина Динева: „ Колеги, апелирам никой да не превежда никакви пари по централно ръководство, всичко да е по вашите сметки “. Това е жестоко нарушение на контракта за възлагане на ръководството на сдружението „ Напоителни системи “. След преустановяване на контракта изпълнителният шеф няма право да упражнява права и отговорности. На 14 юни и 15 юни са осъществени парични преводи в изключително огромни размери. Размерът е 1.5 млн. от клон „ Марица “ – Пловдив и клон „ Тополница “ – Пазарджик към клон „ Струма – Места “. Това става без съобщение на централно ръководство – София, с което шефовете на тези клонове са нарушили член 49 от Правилника за устройството и активността на „ Напоителни системи “ и са основали условия за неспособност за реализирането на настоящи предпочитани и неотложни заплащания към страната, както и за погашение на работни заплати, което е безспорен приоритет. Кат падеж осъществените от тях заплащания са голословни и неналожителни, защото заплащанията би трябвало да бъдат осъществени до 90 дни от сключване на констативен протокол за осъществена услуга. Те не са били незабавни и са направени тъкмо за да не оставят средства в сметките на „ Напоителни системи “, да не може да се заплати Данък добавена стойност и да няма пари за заплати “, показа Христо Бозуков.

" Осъзнавайки уязвимостта си един от шефовете на шефовете на „ Напоителни системи “, на идващия ден на 16 юни праща сигнал до основния прокурор, до мен и до изпълнителния шеф на „ Напоителни системи “ Снежана Динева, седмица след отстраняването ѝ, че незнайно лице, показало се като ръководител на Съвета на шефовете на „ Напоителни системи “ АД, е направило разпоредби към него. Същия Христо Николов още на 10 юни е имал информация за осъществените промени в „ Напоителни системи “. Дружеството все още има несъбрани вземания в размер на 6.659 млн. лева Това са вземания от клоновете, които по незнайни аргументи не са направени и не са търсени. В момента съставът на сдружението се състои от 1650 души и на тези хора би трябвало да се дадат заплати. За страдание обаче активността на сдружението е блокирана, тъй като тези, които до през вчерашния ден са управлявали „ Напоителни системи “ през днешния ден саботират активността. Защо е това? Защото същите тези хора нямат достолепие да одобряват отстраняването си и да изоставен властта и местата, от които са се облагодетелствали “, разкритикува ги министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР