Министърът на здравеопазването трябва да утвърди медицински стандарт Съдебна медицина“

...
Министърът на здравеопазването трябва да утвърди медицински стандарт Съдебна медицина“
Коментари Харесай

Здравната комисия задължи министъра да утвърди стандарт по Съдебна медицина

Министърът на опазването на здравето би трябвало да утвърди медицински стандарт „ Съдебна медицина “ във допустимо най-кратък период, само че не по-кратък от 14 дни. Това реши парламентарната здравна комисия по време на вчерашното си изключително съвещание във връзка шокиращия случай в Стара Загора, при който 18-годишната Дебора Михайлова беше нарязана с макетен нож, бе строшен носът ѝ и остригана – косата ѝ, само че на втора инстанция съдът пусна несъмнено открития й принудител, който в този миг е в пробация за побой, на независимост без никаква глоба. В резултат на публичното неодобрение беше поискана оставката на зам.-окръжния прокурор, а шефът на УМБАЛ-Стара Загора проф. Йовчо Йовчев приключи трудовия контракт на правосъдния доктор, издал епикризата с пострадванията на Дебора със умозаключение „ лека телесна щета “.

Според юриста по здравно право Мария Петрова, която изрази нуждата от медицински стандарт по Съдебна медицина пред парламентарната комисия, с цел да има стандарт, би трябвало да има смяна в Закона за лечебните заведения, тъй като той обвързва лечебните заведения и медицинските експерти. „ Стандартът по правосъдна медицина е необходим, тъй като тази здравна активност няма регулация, лекарите, които се образоват за нея, са лекари клиницисти, само че законът не e ясно къде ги слага. Липсата на стандарт за тяхната работа води до два колосални минуса – нямат правна рамка за работата си и търпят рецензия от всеки, който не я схваща, и вторият – не е ясно кой, по какъв начин и при какви условия упражнява надзор върху тяхната активност “, сподели адв. Петрова.

Здравният министър проф. Христо Хинков съобщи, че

планът за медицинския стандарт по Съдебна медицина е подготвен

Той ще бъде прегледан през днешния ден на съвещание на управлението на Министерството на здравеопазването и следва публичното му разискване.

„ Стандартът дефинира минималните наложителни условия към структурите, осъществяващи активността, а главната цел на специалността е да се подкрепят органите на правораздаването и да спомага за съблюдаване на законността. Стандартът е професионален протокол за работата на експертите, с цел да може да работят по-спокойно и несъмнено “, проф. Хинков.

По думите му за случая с потърпевшото момиче в Стара Загора е нужна сложна оценка за осъществяването на действието и съдът е този, който взема под внимание всички условия по обещано закононарушение. „ Съдебната медицина е интердисциплинарна, не е чисто здравна процедура, а и правосъдна. Съдебните медици са в извънредно деликатна обстановка от години и надали стандартът ще облекчи работата им “, сподели още той.

Министър Хинков акцентира, че сега има 47 настоящи стандарта, само че основаването на един стандарт не е лесна работа, тъй като мъчно се стига до консенсус измежду експертите. „ Има разнобой сред тях за това по какъв начин би трябвало да извършват служебните си отговорности, а и също така специалностите непрестанно се развиват “, добави той.

Според основния координатор на Експертния съвет по Съдебна медицина доцент Александър Апостолов медицинският стандарт ще вкара избрани способи и техника, които костват доста пари. „ За да съществува специалността, те би трябвало да бъдат вложени. Трябва да бъдат вложени и средства в квалификацията на лекарите “, сподели доцент Апостолов.

„ Наш дълг е да създадем този стандарт дружно. Трябва да дадем отговор на обществото за какво се стигна дотук, лекарите в Стара Загора свършили ли са си работата, правосъдният доктор дали си е приключил работата леге артис, само че това ще го каже евентуално назначената петорна здравна експертиза. Ако желаеме медицината да бъде сложена на нейното справедливо място, би трябвало да дадем убеденост на хората, че сме си свършили работата “, сподели ръководителят на комисията проф. Костадин Ангелов.

Депутатът от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев съобщи, че

би трябвало да се направи стандарт за правенето на стандарти,

с цел да няма разлики в стандартите по разнообразни медицински специалности.

Според доцент Васил Пандов от ПП-ДБ законодателната активност не би трябвало да е на правилото да догонва събитията. „ Въпросът, който си задаваме, е дали има пропуск в активността на изпълнителната и законодателната власт “, добави доцент Пандов. Той напомни, че Наказателният кодекс дава ясни критерии за лека, междинна и тежка телесна щета, а медицинският стандарт не може да дописва Наказателния кодекс, само че може да даде методологията, по която вещото лице – експертът по правосъдна медицина, би трябвало да изготви своята здравна експертиза.

„ Специалностите по правосъдна медицина и патолого-анатомия са значими и доста виновни и ние сме длъжници във връзка с уредбата за специализациите на младите лекари. Нужно е да се направи разбор на човешкия запас в системата, както и да се дефинира ясно правната рамка на стандарта по правосъдна медицина, с цел да няма опция за пояснение “, сподели депутатът от Движение за права и свободи доцент Джевдет Чакъров.

Зам.-министърът на опазването на здравето проф. Гетов добави, че са оповестени осем места по държавна поръчка по специалността „ Обща и клинична патология “ към всички медицински университети в страната и едно място по специалността „ Съдебна медицина и деонтология “ към Медицинския университет във Варна. „ Над 300 места бяха оповестени тази година за специализация и има огромен интерес към някои от специалностите “, сподели още той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР