Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповедта за новите противоепидемични

...
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде заповедта за новите противоепидемични
Коментари Харесай

Час бонус за заведенията в новата COVID заповед

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров издаде заповедта за новите противоепидемични ограничения, които ще влязат в действие от вторник – 7 септември.

Интересното е, че няколко часа откакто бяха оповестени, Здравното министерство промени позицията си за работното време на заведенията. Вместо до 22 ч. те към този момент могат да работят до 23 часа.

Ето всички ограничения:

1 . Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, просветителни и други обучителни центрове и школи се позволява при съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 5 м. и не повече от 10 индивида в помещение и носене на защитни маски.

2 . Преустановяват се визитите в детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца.

3 . Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, образования и други се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала на помещението и с до 30 участника, при съблюдаване на физическа отдалеченост и носене на защитни маски.

4 . Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други проведени групови мероприятия с подобен темперамент в трудови колективи.

5 . Провеждането на състезания и изпити се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала на помещението, с до 30 участника, при съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. и носене на защитни маски.

6 . Преустановява се провеждането на всички всеобщи мероприятия, при които присъстващите не са проведени с избрани седящи места и входът (участието) е безграничен.

7 . Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други театрални прояви на закрито се позволява при потребление на не повече от 50% от потенциала на пространствата, заемане единствено на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8 . Посещенията на музеи и галерии се провежда като се позволяват не повече от 1 човек на 8 кв. м., при съблюдаване на физическа отдалеченост и носене на защитни маски.

9 . Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се позволяват при потребление на не повече от 30% от потенциала на пространствата и с до 10 индивида в помещение.

10 . Провеждането на спортни надпревари с професионален темперамент на закрито се позволява без аудитория.

11 . Провеждането на спортни надпревари с професионален темперамент навън се позволява с аудитория при заемане на не повече от 30% от потенциала, потребление единствено на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12 . Посещенията на фитнес центрове се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала на всяко помещение и съблюдаване на физическа отдалеченост и носене на защитна маска от личния състав.

13 . Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се позволяват единствено за самостоятелни спортове при потребление на не повече от 30% от потенциала им и съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. Провеждането на групови спортове на закрито се прекратява, като се изключи тренировки и надпревари за картотекирани състезатели експерти.

14 . Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се позволява при потребление на 30% от потенциала им, съблюдаване на физическа отдалеченост, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната приложимост, и основаване при опция на график за самостоятелно прилагане на услугите.

15 . Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се позволяват единствено в часовия период от 7,00 ч. до 23,00 ч. при съблюдаване на разстояние от 1.5 м. сред облегалките на столовете на прилежащите маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от личния състав.

16 . Провеждането на събирания от частен темперамент се позволява с присъединяване на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица навън.

17 . Физическите и юридически лица - притежатели или шефове на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на жителите, основават организация за надзор на броя на клиентите в съответния обект, като не позволяват повече от 1 човек на 8 кв. м.

18 . На пазари, борси, базари и изложби се основава организация за еднопосочно придвижване, обезпечаване на надзор на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Въведените противоепидемични ограничения по т. 1, 3, 7, 8, 9, 12 и 13, може да не се ползват при следните условия:

-100% от личния състав е имунизиран или преболедувал COVID-19, или разполага с негативен резултат от извършено преди влизане в обекта/мероприятието проучване, удостоверено с годни документи за имунизация, преболедуване или проучване и

- ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е основал нужната организация за допускане единствено на лица, които:
са имунизирани или преболедували COVID-19, удостоверено с годни документи за имунизация или за преболедуване илипредставят негативен резултат от извършен до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието PCR или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието).
Задължителното разстояние от 1.5 м. сред облегалките на столовете на прилежащите маси и допускане на не повече от 6 души на една маса (по т. 15) може да не се ползват при осъществяване на посочените условия.

Заповедта е в действие до 31.10.2021 година

С цялостния текст на Заповед № РД-01-748/02.09.2021 година можете да се запознаете в атачмънта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР