Министърът на здравеопазването проф. Хинко Хинков смята, че да се

...
Министърът на здравеопазването проф. Хинко Хинков смята, че да се
Коментари Харесай

Пореден обрат: здравният министър не иска двата хеликоптера под наем

Министърът на опазването на здравето проф. Хинко Хинков счита, че да се наемат в този момент хеликоптери за незабавна помощ ще е скъпо и ненужно. Това заяви самият той в събота заран по Българска национална телевизия. Хинков помолил министъра на превоза Георги Гвоздейков да приключи контракта.

" Още като влязохме в ръководството с министър Гвоздейков се договорихме, че това е извънредно скъпо и излишно решение за наем на два хеликоптера. Един летателен час е 18 хиляди лева Самите хеликоптерите ще дойдат без да е оборудвана наземната част, без да имаме подготвена логистика и в действителност без да имаме толкоз незабавна потребност да наемем два хеликптера, до момента в който дойдат нашите ", сподели здравният министър.

България се чака да получи първата си така наречен въздушна кола за спешна помощ в края на годината или началото на идната, а хеликоптерите, които трябвало да се вземат чартърен не можели даже да правят полети през нощта, стимулира се още проф. Хинков - " За какво са ни? "

На въпрос дали това е стъпка обратно той отговори:

" Да, да, да. Казал съм на министър Гвоздейков, тъй като това е в неговия сектор да прекъсне тази поръчка, този контракт. Не знам какви неустойки ще има, само че моето мнение е, че не ни би трябвало това, ще спестим доста пари. Говорим за резистентност, не можем от през днешния ден за на следващия ден да изградим незабавна въздушна помощ. Това става с цялата инфактруктура, образование ".

Все отново министърът посочи, че образованието на екипите, както и построяването на наземните структури за въздушната незабавна помощ не престават.

Това е следващо ново развиване в историята с хеликоптерите за незабавна помощ в България, която все още остава единствената страна в Европейски Съюз без въздушни коли за спешна помощ. Последно при служебното държавно управление на няколко пъти боен " Спартан " влизаше в тази роля, с цел да транспортира по-бързо незабавни случаи от разнообразни места в страната до София.

Попитан за увеличението на здравната вноска не може да става дума и тя няма по какъв начин да се усили преди да се преразпределят средствата в системата по обективен метод. Той не счита и че би трябвало да има нарастване на потребителската такса при обзор при персоналния доктор, каквито претенции зачестиха от страна на съсловните организации. " Потребителската такса би трябвало да бъде алегорична ", сподели още Хинков.

Частните лечебни заведения се менижират доста по-добре, до момента в който при държавните има злоупотреби, има безконтролност, само че няма да давам приоритет на частните.

Ще направя всички старания и всичко допустимо за детската болница в " Горна баня ", срещнах се с сдружението за построяването на болничното заведение ", сподели още министърът.

" Готов съм да ръководя 6 месеца, само че в случай че ръководя 1 година ще бъде бонус. В новия бюджет има позитивна наклонност за увеличение на парите в извънболничната помощ, пирамидата би трябвало да се обърне ", регистрира той.

Хинков, който е някогашен шеф на Националния център по публично здраве, акцентира на нуждата от профилактиката, само че концепцията за превантивните дейности, с цел да не се разболеем, отсъства от публичното схващане, счита той.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР