Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев посети днес симулационния център

...
Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев посети днес симулационния център
Коментари Харесай

Меджидиев: Изпращаме медици в Италия за обмен на опит при помощ по въздуха

Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев посети през днешния ден симулационния център на Военномедицинската академия , оповестиха от здравното министерство. Там той се срещна с процеса на образование на първата група от 50 лекари и експерти , които ще оказват незабавна здравна помощ по въздуха. Началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS сподели на министър Меджидиев и на заместник-министър доктор Александър Златанов базата и оборудването във всяка една от залите, в които ще се организират практическите учения.

„ След визитата ми в Италия, от техния симулационен център показаха подготвеност да посрещнат наши преподаватели. Този продан на опит ще бъде доста скъп, тъй че ние ще организираме това посещаване и още след десетина дни ще изпратим наши преподаватели, които на място да се срещнат в елементи с точното съоръжение, което ще има в нашите хеликоптери “ , съобщи министър Меджидиев. Той означи, че е впечатлен от симулационния център на ВМА и организацията, основана от ген. Мутафчийски. Здравният министър припомни, че неотдавна е посетил базата в Пиемонт – Торино , където се приготвят нашите хеликоптери.

„ Там се срещнах и с техния симулационен център, с здравното съоръжение на хеликоптерите. Това, което виждам тук, е съвсем същото. Колегите, които започнаха образованието си, към момента са на теоретичната част, само че с помощта на тези зали и това съоръжение, ще могат да се срещнат с действителната конюнктура в един подобен хеликоптер. Манекените, които са сложени също са доста висок клас, тъй че лекарите и медицинските експерти тук ще разполагат с всичко належащо за своето образование “ , уточни още министърът на опазването на здравето.

„ Програмата и образованието са доста интензивни в нашия център. От страна на Военномедицинска академия са ангажирани четирима преподаватели. Те са опитни, сертифицирани по натовски стандарт. Тук обаче има и редица специфики, когато приказваме да вземем за пример за кърмачета, за бременни дами, за родилки. Това е предизвикателство, което залегна и в съставянето на програмата за това образование “, съобщи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски .

Д-р Меджидиев напомни, че сега се провеждат хангарите към базите , където ще бъдат ситуирани хеликоптерите.

„ Организираме и Националния център за незабавна здравна помощ по въздуха. Информационно обслужване към този момент са изготвили софтуера, посредством който ще се реализира връзката с всички незабавни центрове и лечебни заведения в страната, с Държавния авиационен оператор и РВД, посредством които пък ще се обезпечават въздушните коридори “, разясни той. По думите му Центърът ще има директна връзка и с хеликоптерите по време на полет, с цел да получава информация за положението на пациента и да координира организацията с лечебното заведение , което ще го поеме. От 1-и юни се чака Центърът би трябвало да проработи.

„ Паралелно сме планували в съвсем всички регионални и академични лечебни заведения в страната да има площадки за кацане на медицинските хеликоптери. Миналата седмица се срещнахме с шефовете на тези лечебни заведения. В момента се прави снимането и по-късно ще стартира построяването на тези площадки “, изясни министърът. Той увери, че в България помощта, която ще се реализира от медицинските хеликоптери , ще бъде държавен ангажимент и ще е изцяло безвъзмездна за пациентите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР