Министърът на здравеопазването Асена Сербезова потвърди, че за месеците декември,

...
Министърът на здравеопазването Асена Сербезова потвърди, че за месеците декември,
Коментари Харесай

НЗОК орязала парите за лекарите на първа линия за три месеца

Министърът на опазването на здравето Асена Сербезова удостовери, че за месеците декември, януари и февруари са понижени средствата за лекарите и личния състав в лечебните заведения на първа линия от 100% на 85% с решение на Народно събрание на НЗОК, като здравните заведения не са били известени.

Въпросът сложи по време на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание проф. Асен Балтов, някогашен шеф на " Пирогов ", в този момент народен представител от ГЕРБ. Той сподели, че е получил сигнал и с понижения планов банкет в лечебните заведения поради новата вълна на инфектирани с ковид са натоварени най-големите лечебни заведения, а в случай че няма механизъм, с който да се компенсират, те потъват с 1-5 млн. лева Пирогов не е единствената болница, която може да направи повече от 85% от индикативните лечебни заведения. Хората, които се бориха две години с пандемията, сега ще бъдат осъдени, тъй като шефът на НЗОК Петко Салчев по този начин е решил, сподели той.

Министърът посочи: Промяната е призната на 16 декември 21 година от Народно събрание на НЗОК по отчет на шефа Петко Салчев, посредством установяване на стойност за декември надлежно с бюджета на НЗОК в изискванията на изчезнал бюджет за 22 година През януари след промени в Народно събрание на НЗОК се взема решение за погашение на действителната надлимитна действия и 85% от работата при неподходящи условия. През януари - новият контрол няма пълномощия да преразгледа избраните стойности за декември и подобен казус няма обратно в историята.

В случая министърът на опазването на здравето няма пълномощия за надзор върху Народно събрание на НЗОК, по тази причина се предлага искане на мнение от Петко Салчев за подхванатите дейности. По думите на Сербезова е говорено няколко пъти с представители на надзора, само че въпросът е юридически поради променения състав в изискванията на неналичието на бюджета. Въпросът е по какъв начин могат да се върнат обратно и да анулират такова решение.
 Сербезова пази пред Костадин Ангелов ограниченията в София
Сербезова пази пред Костадин Ангелов ограниченията в София

Започва инспекция на изхарчени 9 млн. лева за детска болница
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР