Министърът на вътрешните работи на Латвия подаде оставка под натиска

...
Министърът на вътрешните работи на Латвия подаде оставка под натиска
Коментари Харесай

Латвийски министър подаде оставка, защото допуснал рускоговорящите да отбележат 9 май

Министърът на вътрешните работи на Латвия подаде оставка под натиска на ръководещата коалиция, която разкритикува полицията за това, че не е забранила рускоговорящите да отбележат по-рано този месец успеха на Съветския съюз във Втората международна война, предава

Латвия и нейните съседки Естония и Литва настояват, че Москва е употребила успеха си над нацистка Германия, с цел да включи принудително Балтийския район в Съветския съюз.

На 10 май латвийската полиция употребява мощ, с цел да разпръсне стотици най-вече рускоговорящи, събрали се пред обелиск в столицата Рига. Полицията прибягна до мощ тогава поради това, че уредниците на проявата не бяха спазили наскоро признат закон, забраняващ събирането на хора пред монументи, възхваляващи руската победа.

Министърката на вътрешните работи Мария Голубева съобщи пред кореспонденти, че към този момент няма поддръжката на министър-председателя, откакто съдружен сътрудник заплаши да напусне ръководещата коалиция в символ на митинг против решението на полицията да позволи най-вече мирните събирания при обелиска на 9 май, когато Русия празнува успеха във Втората международна война, а също и на 10 май.

Премиерът Кришянис Каринш, който не разяснява оставката на министърката, по-рано съобщи, че събранията показват пренебрежение към латвийската държавност и паметта на жертвите на съветското нахлуването в Украйна, заяви Балтик нюз сървис.

На 31 март латвийският парламент забрани провеждането на обществени прояви на разстояние по-малко от 200 метра от руските военни мемориали, с цел да се попречи на честването на 9 май пред обелиска в Рига, което годишно притегля десетки хиляди, най-вече рускоговорещи, измежду които и посланикът на Русия в страната.

В Латвия с население от 1,9 млн. души 24,5 % от него са етнически руснаци, сочат формалните данни. В Рига броят им доближава 36 %.

В знак на противоречие с новите законови разпореждания хиляди рускоговорящи се събраха на 9 май, с цел да положат цветя пред обелиска при засилено полицейско наличие. Много от тях се върнаха там и на 10 май, с цел да положат още веднъж цветя, откакто в медиите се появи видео, на което се виждаше по какъв начин общински чиновници употребяват трактор, с цел да изхвърлят положените на 9 май цветя.

Руски провоенни знаци като буквата " Z ", неразрешена в Латвия, бяха носени от някои участници на събирането на 10 май, а съветски военни песни звучаха от паркирани наоколо коли.

В петък градският съвет на Рига гласоподава за премахването на паметника и след това това решение бе подкрепено и от Народното събрание, и от премиера. Не беше избран период за премахването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР