Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски даде в НС отчет

...
Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски даде в НС отчет
Коментари Харесай

МВР: 126 задържани, 62 от тях - с криминални прояви, и 80 ранени полицаи

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски даде в Народно събрание доклад на дейностите на полицията през вчерашния ден на митинги. Той съобщи:

" Още от ранните часове на сутринта е почнало събиране на хора, които са се открили в региона на постройката на Народно заседание. След 9 часа обособилото се голям брой е почнало да демонстрира експанзия по отношение на полицейските чиновници, осигуряващи опазването на публичния ред.

Част от протестиращите започнаха да хвърлят голям брой предмети и бомбички по чиновниците на реда, пробваха се да повредят полицейски коли. Бяха извадени жълти павета и употребявани против полицейските чиновници, след което беше изсипана и плява при тях и беше изработен опит да бъде запалена.

След това беше употребен и спрей от част от протестиращите към самите полицейски чиновници. Към 14 часа на вчерашния ден, за нарушение на публичния ред бяха арестувани 36 лица.

Около 18:30 ч. вечерта, на площад „ Независимост " започнаха да се събират голям брой хора като част от тях демонстрираха експанзия и започнаха да хвърлят против полицейските чиновници голям брой механически средства, самоделни взривни устройства, химически газове. Замерени бяха с всевъзможни твърди предмети като бутилки, камъни, столове, пейки, колела, тротинетки, пътни знаци, флагове, транспаранти, табели и други.

След ескалиране на напрежението полицейските чиновници трябваше да реагират. След тези часове на бездейност използваха тактическите си дейности, изразяващи се в разединение и изтласкване на събралото се голям брой за възобновяване на публичния ред.

След обзор на видеозаписите от деня се откри, че в палаткови лагери се съхраняват рискови предмети, в резултат на което в 3 часа на 3. 09. 2020 година бяха подхванати дейности по унищожаване на блокадите на кръстовища и обособените палаткови лагери.

За другите противообществени прояви са арестувани общо 126 лица, като 62 от тях са с престъпни прояви. От всичките арестувани лица 35 са с непрекъснат и сегашен адрес отвън град София.

Образувани са 16 бързи производства както следва: 12 - за осъществено закононарушение по член 325 от Наказателен кодекс - безчинство. По едно от тях е сбъднат и втори състав на закононарушение по чл 131 от Наказателния кодекс - за нанесена лека телесна щета на полицейски служител; и 4 бързи производства за осъществено закононарушение по чл 216 от Наказателния кодекс - увреждане на непознато имущество.

Пострадали са 80 служителя на Министерство на вътрешните работи. Транспортирани са както следва: трима в болница " Пирогов ", 23-ма в Медицински институт на Министерство на вътрешните работи, 13 - в болница „ Царица Йоана " и 41 са прегледани на място. Служителите са със следните пострадвания: фрактура на крака, травматични пострадвания, увреждания, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване.

От трибуната на Народното събрание благодаря на всички редови служители на реда, техните командири и ръководители за това, че не разрешиха да се пролее кръв и овладяха всички провокации ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР