Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви днес,

...
Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви днес,
Коментари Харесай

Сърбия няма да признае руските референдуми в окупираните райони на Украйна - Свят

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович съобщи през днешния ден, че Белград не може да одобри резултатите от така наречен референдуми в украинските области, следени от Русия, тъй като, както уточни, това би било „ изцяло срещу нашите държавни и национални ползи “, съобщи Българска телеграфна агенция, която се базира на сръбската ТАНЮГ.

В четири следени от Русия области в Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - са проведени този уикенд " референдуми " за това дали да се причислят към Русия.

На конференция през днешния ден, отговаряйки на въпрос дали Сърбия ще одобри резултатите от референдумите в украинските райони, Селакович сподели, че в сходство с Устава на Организация на обединените нации и общоприетите правила и правила на интернационалното обществено право Сърбия не може да одобри тези резултати.

„ От една страна нашата кардинална обвързаност към правилата и разпоредбите на интернационалното обществено право, Устава на Организация на обединените нации, а от друга, това би било в цялостно несъгласие с нашите държавни и национални ползи, в цялостно несъгласие с нашата политика на опазване на териториалната целокупност и суверенитет и ангажираност с правилото на ненарушимостта на границите ", сподели Селакович.

Някогашната сръбска област Косово разгласи самостоятелност от Белград през 2008 година, а Съдът на Организация на обединените нации удостовери независимостта на Косово през 2010 година. Освен Сърбия независимостта на Косово не е приета от редица страни, измежду които Русия, Индия, Китай и пет страни членки на Европейски Съюз.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР