Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че

...
Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че
Коментари Харесай

Дачич: Ако въведем санкции, Русия няма да промени позицията си за Косово, но отношенията няма да са същите

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич съобщи, че не има вяра, че Русия ще промени позицията си за Косово, в случай че Сърбия наложи наказания на Москва, само че също по този начин оцени, че връзките няма да са същите, каквито са в този момент, оповестява.

Говорейки за TV Prva, Дачич сподели, че Сърбия осъжда опасността за териториалната целокупност на Украйна, само че не постанова наказания на Русия от кардинални съображения.

„ Има 84 страни, които признават Република Косово от 193. Ако някой повдигне въпроса за участие в Организация на обединените нации, първото нещо, което би трябвало да извършите, е да се разгласи Съветът за сигурност, където Русия и Китай имат право на несъгласие “, добави още Дачич.

Дачич съобщи, че някои европейски страни, доста по-развити от Сърбия, в този момент работят по-добре с Русия, в сравнение с преди глобите.

Коментирайки връзките с Китай, той напомни, че френският президент Еманюел Макрон и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са били на посещаване в тази страна.

" Трябва да гледаме на нашите ползи, да запазим нашия европейски път, нашите национални и държавни ползи. Нашият интерес е мирът в района и стабилността, както и отбраната на ползите на нашия народ в Косово и Метохия ", сподели Дачич.

Той акцентира, че ползата на Прищина не е да извършва споразуменията, а да прогони сърбите и да сътвори атмосфера, в която Сърбия повече да не може да помогне на сърбите в Косово, да одобряват от Прищина или да се реалокират.

Албин Курти желае да показа Сърбия като неприятен човек и, че той и някои западни страни просто чакат Сърбия да каже, че няма да договаря.

„ Нашата политика на разговор е вярна. Ние също получаваме похвали от Запада, че имаме по-конструктивен метод от Прищина. Президентът Вучич сподели, че имаме задължението да прилагаме правилата до алените линии, които са де факто или де юре признание на Косово и участие на Косово в Организация на обединените нации ", уточни той.

Министърът на външните работи Ивица Дачич попита през днешния ден за какво Прищина се тормози от визитата му в Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан, страни, които не са признали Косово, когато нямат нищо срещу, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен беше там предишния месец.

Дачич сподели пред TV Prva, че нито една от тези страни, другарски настроени към Сърбия, не е признала Косово и че той е първият началник на дипломация в историята на Сърбия, който отива там.

„ Президентът Вучич има вяра, че би трябвало да влезем в съдействие с тези огромни страни. Мисля, че има огромен капацитет за съдействие “, разяснява Дачич.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР