Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич разговаря вчера

...
Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич разговаря вчера
Коментари Харесай

Сърбия: ЕС разбра коя е червената ни линия

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич беседва през вчерашния ден в Брюксел за разговора сред Белград и Прищина с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, специфичния делегат на Европейски Съюз за разговора Мирослав Лайчак, членове на Европейската комисия и Европейския парламент, заяви сръбската национална телевизия РТС. 

След диалозите предходната седмица за разговора сред Белград и Прищина за допустимо съглашение бе разговаряно и в Брюксел. Ивица Дачич съобщи, че Жозеп Борел и Мирослав Лайчак са оценили градивния метод на Белград към най-новата фаза от диалозите.

Те акцентираха желанието в идния интервал да не се занимават с ежедневни спорове, които се случват в Косово, за които по нашето мнение е извънредно отговорен Албин Курти, а да се стигне до контракт, който би дал твърди гаранции и би обезпечил мир и непоклатимост. В този смисъл те градивно оцениха уговорката на президента (Александър) Вучич и Сърбия, съобщи Ивица Дачич, представен от Българска телеграфна агенция.

Сръбският външен министър сподели, че неговите събеседници са разбрали, че алената линия на Белград е участието на Косово в Организация на обединените нации и това, че образуването на Съюз на сръбските общини не би трябвало да бъде оспорвано. Дачич добави, че е декларирал на Борел, че позицията на Белград във връзка с войната в Украйна не е отражение на ценностна настройка, а реакция на въпроса за териториалния интегритет на Сърбия.

Жозеп Борел изясни, че е уведомил министрите на външните работи на страните-членки за визитите на американски и европейски дипломати в Белград и Прищина. 

Подчертавам, че прогрес в посока съглашение, би донесъл обилни изгоди за двете страни. Това е единственият метод да се прекъсне цикълът от рецесии на терена и да се понижи рискът от нова ескалация. Очакваме подготвеност за сериозен и градивен ангажимент, с цел да може работата по съглашение да напредне, акцентира ръководителят на европейската дипломация.

Специалният делегат на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак написа в Туитър, че е обменил отзиви с Дачич за нормализирането на връзките в подтекста на европейските желания на Сърбия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР