Министърът на външните работи на Норвегия Аникен Гитфелт обяви, че

...
Министърът на външните работи на Норвегия Аникен Гитфелт обяви, че
Коментари Харесай

Норвегия смени името на Беларус -

Министърът на външните работи на Норвегия Аникен Гитфелт разгласи, че Норвегия публично е трансформирала името на Беларус. Властите в Осло към този момент ще назовават страната " Беларус " и няма да ползват възприетото до момента название за страната Hviterussland, което значи безусловно - " Бяла Русия ".

Новината бе обявена в норвежките медии.

" Правим това в символ на взаимност с беларуското демократично придвижване, което упорства страната им да не бъде възприемана като продължение на Русия ", сподели министърът.

Промяната на името беше утвърдена в Международния ден на взаимност с Беларус.

" Радвам се, че на този ден можем да обявим смяната на името и да изразим солидарността си с демократичните сили в Беларус ", съобщи ръководителят на норвежкото външно министерство.

Тя съобщи, че персонално се е обадила на Светлана Тихановска, която счита за либерален водач на Беларус, и я е уведомила за смяната на името.

" Тя беше щастлива и благодари за решението ", сподели Аникен Гитфелт.

През 2019 година шведското държавно управление също разгласи, че в официалнио ще употребява името Беларус вместо Vitryssland ( " Бяла Русия " ). Това имаше за цел да подчертае суверенитета на страната и националната еднаквост на беларусите. От 2021 година Дания също стартира публично да назовава страната Беларус.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР