Министърът на външните работи на Иран посети Саудитска Арабия за първото подобно пътуване от години, тъй като напрежението намалява

...
Министърът на външните работи на Иран посети Саудитска АрабияОт ДЖОН
Коментари Харесай

Министърът на външните работи на Иран посети Саудитска Арабия

От ДЖОН ГАМБРЕЛ Associated Press, 17 август 2023 г. , 6:24 ч. Саудитска Арабия в четвъртък, отбелязвайки първото посещение в кралството на висшия дипломат на Техеран от години, след като двете нации постигнаха разведряване с китайско посредничество.

The Посещението на Хосейн Амирабдолахиан идва в момент, когато Саудитска Арабия и Иран се опитват да облекчат напрежението между своите нации, които отдавна се възприемат взаимно като основни съперници за влияние в широкия Близък изток. Предизвикателствата обаче остават, особено по отношение на напредващата ядрена програма на Иран, водената от Саудитска Арабия война в Йемен и сигурността по водните пътища в региона.

Пътуването на Амирабдолахиан до Рияд идва в момент, когато двете нации отварят отново дипломатически мисии в страните на другите. Той беше придружен от Алиреза Енаяти, новият посланик на Иран в кралството.

Последният външен министър на Иран, посетил Саудитска Арабия на публично посещение, беше Мохамад Джавад Зариф, който пътува до кралството през 2015 г., за да изкаже съболезнования за смъртта на крал Абдула .

Кралството скъса връзките си с Иран през 2016 г., след като протестиращи нахлуха в саудитските дипломатически служби там. Саудитска Арабия бе екзекутирала виден шиитски духовник с още 46 дни по-рано, предизвиквайки демонстрациите.

Това се случи, когато престолонаследникът Мохамед бин Салман, тогава заместник, започна възхода си към властта. Синът на крал Салман, принц Мохамед преди това сравни иранския върховен водач аятолах Али Хаменей с нацистка Германия Адолф Хитлер и заплаши да удари Иран.

Оттогава САЩ едностранно се оттегли от ядрената сделка на Иран със световните сили през 2018 г. Иран беше обвинен за поредица от атаки след това, включително една, насочена към сърцето на петролната индустрия на Саудитска Арабия през 2019 г., временно намалявайки наполовина производството на суров петрол в кралството.

Религията също играе ключова роля в напрежението. Саудитска Арабия, където се намира Кааба във формата на куб, пред която мюсюлманите се молят пет пъти на ден, се представя като водещата сунитска нация в света. Междувременно иранската теокрация се смята за защитник на шиитското малцинство в исляма.

Но след пандемията от коронавирус и САЩ.' хаотично изтегляне от Афганистан, арабските нации от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, започнаха да преоценяват как да управляват отношенията си с Иран. През март кралството и Иран постигнаха споразумение с китайско посредничество за повторно отваряне на посолствата.

Войната в Йемен продължава, въпреки че водените от Саудитска Арабия удари намаляха драстично на фона на нейните усилия да се оттегли от конфликта, който накара подкрепяните от Иран бунтовници хути да задържат дългогодишната си власт над столицата Сана.

___

Авторът на Associated Press Амир Вахдат в Техеран, Иран, допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР