Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира тази

...
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира тази
Коментари Харесай

Сачева: Минималната заплата - 650 лв. от 1 януари

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева разяснява тази заран пред Българска национална телевизия предлагането за заледяване на минималната работна заплата, като съобщи, че нейното ведомство ще предложи увеличението ѝ на 650 лева

Деница Сачева изясни какъв е смисълът това да се направи и подсети, че в България тя е най-ниска. Според нея с нарастването ѝ ще се направи крачка напред в политиката на приходите.

" Около 30% от безработните са от бранш туризъм и хотелиерство. Според данните от към 70 -80 000 сезонни служащи 20% единствено са намерили работа ", заяви министърката.

" Очакваме да има растеж на безработните и по тази причина се съгласихме да има нарастване на компенсацията за безработица. Но мярката е краткотрайна и страната няма никакво желание да подтиква безработицата ", съобщи тя.

Относно това дали в този момент няма да има проблем в строителството и не е ли имало концентриране в избрани браншове на мярката 60/40, Сачева отговори, че това не е трака и държавното управление реагира по отношение на потребностите.

В момента се дискутира по какъв начин ще продължи от октомври мярката 60/40, осведоми министърът. „ Нямаме още крайният тип на новия дизайн. Ясно е, че главният дизайн, ще е 60/40 “, сподели тя. По втория дизайн на мярката са изплатени над 60 млн. лева

В момента бихме изразили един сдържан оптимизъм за метода, по който се развиха нещата в безработицата. “Ако я нямаше обаче мярката 60/40, безработицата сега щеше да бъде 14% “, съобщи тя и изрази вяра, в случай че безработицата се задържи към 8%. „ За същински триумф ще считаме, в случай че броят на безработните не надмине 300 000 “, сподели още министърът.

На въпрос, в случай че има втора вълна на COVID-19, Сачева изясни, че страната е подготвена и има задоволително средства във Фонд “ Безработица “.

Относно това какви са критериите за приемане на помощи от родители на деца до 14 години поради пандемията от ковид, Деница Сачева съобщи, че на 15 септември в учебните заведения ще има написано всичко в детайли за помощта, която ще се дава.

Сред критериите ще има такива за отпуски – платени или неплатени, както и за застрахователен предел. Тя даде образец с градината в Сливо поле и изясни, че ще се дадат по 375 лева на родителите, които са принудени да стоят у дома и да си гледат децата.

Сачева удостовери, че тематиката за оставка на кабинета не се преглежда сега.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР