Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и

...
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и
Коментари Харесай

България и Черна гора подписаха спогодба за автомобилни превози

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и министърът на превоза и морските въпроси на Черна гора Осман Нуркович подписаха през днешния ден двустранна Спогодба за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари. Тя ще влезе в действие месец след подписването.
Целта на спогодбата е премахването на разрешителния режим при двустранните и директни транспорти сред двете страни, сподели министър Желязков след церемонията по подписването в постройката на МТИТС, съобщи Българска телеграфна агенция. По думите му това е нов метод, който се ползва от 2018 година, само че със спогодбата се поставя начало на новата правна рамка и регулация.
Черна гора е в предприсъединителен развой и отварянето през днешния ден на нова преговорна глава за страната е позитивно за процеса на присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз, което е било и приоритет на Българското председателство на Евросъюза - за една по-сигурна и обединена Европа, Европа с по-добра съгласуваност и свободно придвижване на артикули, хора и капитали, акцентира транспортният ни министър.
Подписаното през днешния ден съглашение директно ще докара до интензифициране на транспорта на товари и пасажери. "И България, и Черна гора са прелестни страни и извънредно привлекателни за туризъм. Стокообменът бележи също забележителен напредък, като единствено през 2018 година той е повишен с към 40 % ", акцентира Росен Желязков. Случилото се през днешния ден е част от цялата наклонност на създаване на доверие и резистентност на връзките сред страните на Балканите, разяснява още той.
По време на визитата България ще показа и опита си в процеса на ръководство на европейските средства, на инфраструктура, на оператори, на концесиониране, осведоми министър Желязков.
Министър Осман Нуркович акцентира, че от своята самостоятелност от 2006 година, Черна гора работи по координиране на законодателството си във връзка с транспорта на пасажери и товари с това на европейските страни. С новото съглашение ще се контролират връзките на интернационалните транспорти на пасажери и товари сред двете страни и с трети страни, чиито транспортни средства минават през териториите им. Най-голямо въздействие съглашението ще има върху стопанските субекти, ангажирани с тези транспорти, то ще способства и за по-скорошното либерализиране на двустранния и директния транспорт на товари, уточни Нуркович.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР