Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев отговаря на въпроси

...
Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев отговаря на въпроси
Коментари Харесай

Николай Събев: Нямам гняв към превозвачите! Защитавам обществения интерес-„осъден“ на общественополезен труд!

Министърът на превоза и известията Николай Събев дава отговор на въпроси на Илиана Беновска след съвещание на Комисията по превоз и известия от 12-ти май 2022 година, излъчено непосредствено в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Може ли да успокоите превозвачите, че има някакъв персонален интерес или лобирате за някои други? Това е главното, което те показват, като паника?

Николай Събев: Вижте, когато започнаха към този момент персоналните нападки, аз разбрах, че те са завършили с всички техни причини! Аз не желая да разясня това!

Илиана Беновска: Най-прагматичното, господин Събев, е това, че доста малко се прави разлика сред дотации и обезщетения!

Николай Събев: Тя разликата е голяма! Едното е в интерес на жителите. Граждани с избрана обществена група са обезщетени от страната да употребяват непълната част от транспортния билет. Това е компенсацията, а дотацията е непосредствено към превозвача.

Илиана Беновска: Изготвило ли е министерството план по какъв начин би трябвало тази синергична скица, която желаете да извършите сред БДЖ и автотранспорта?

Николай Събев: Работи се по плановете! Това в никакъв случай не е правено в България. допускам, че в миналото е правено.

Илиана Беновска: Не го заварвате Вие?

Николай Събев: Ние в този момент занапред би трябвало да стартираме да го построяваме! Както преди Ви се извиних – извинявайте, че за 3 месеца не съумях да направя 5 моста! Извинявайте, че за 2 месеца не успяхме да създадем национална транспортна скица! Но ние за 2 месеца не сме обещавали, че ще го създадем!

Илиана Беновска: Но, както сподели господин Свиленски, Вие сте притиснат от времето, тъй като хората има потребност да бъдат транспортирани!

Николай Събев: И те ще бъдат транспортирани!

Илиана Беновска: Да Ви попитам някакъв период предвиждате ли? Вие сте човек на плана!

Николай Събев: Да, имаме планове, имаме периоди?

Илиана Беновска: Кога? Кога ще бъдете наясно какви дотации, какви обезщетения, на кого какво?

Николай Събев: Ние сме наясно! Субсидиите и обезщетенията са заложени в Национален бюджет 2022 година И ние към този миг ги изпълняваме регулярно. Държавата си извършва уговорките във връзка дотации и обезщетения. И тук никой с нито един лев не е занимателен! Това, за което приказваме, е в бъдеще да променим механизма за погашение на дотациите!

Илиана Беновска: За другия бюджет ли, или в границите на тази година?

Николай Събев: Ако сме подготвени ще променим механизма. Ако не сме подготвени – ще остане същия механизъм! Но ние сме защитили този бюджет, който са поискали и този бюджет се извършва!

Илиана Беновска: Г-н Събев, концепцията, която Движение за права и свободи дава за взаимна комисия сред Министерството на превоза, Министерство на регионалното развитие, превозвачи, камионджии – това по какъв начин смятате да го реализирате? Вие изразихте единодушие, доколкото разбрахме!

Николай Събев: Да, несъмнено! Ако ни поканят да участваме в такава комисия – ще участваме!

Илиана Беновска: Кой би трябвало да е основател – институциите, страната?

Николай Събев: Тези, които я предложат!

Илиана Беновска: Движение за права и свободи?

Николай Събев: Разбрахме се в парламентарна комисия по превоз да бъде основана комисия, която да основава една такава платформа за диалози! И аз споделих да, удостоверявам присъединяване от страна на Министерството на превоза!

Илиана Беновска: Вицепремиер Василев сподели оня ден, че при започване на тази седмица ще имате подготвен проект за превозвачите. Вие в течение ли сте на това?

Николай Събев: Готов проект защо?

Илиана Беновска: За угаждане на техните претенции! Това го сподели Асен Василев!

Николай Събев: Да, в случай че настояванията са във връзка данък, горива, цени и по този начин нататък – тази седмица, която следва той би трябвало да е подготвен с пакета, за който приказва няколко пъти!

Илиана Беновска: А Вие подтиснахте ли гнева си към превозвачите?

Николай Събев: Нямам яд към превозвачите! Вижте, аз, както споделих, над 30 години съм в тази сфера! Аз имам доста повече опит от доста от превозвачите в този бизнес!

Илиана Беновска: Това е значимо!

Николай Събев: Аз не мога да се гневя към някой, който ми е бил сътрудник толкоз дълго време! И организацията на които превози аз съм правил доста дълго време! Аз съм наясно с опциите на този бизнес!

Илиана Беновска: Тоест желаете да кажете, че отношението Ви е държавническо, а не персонално, по този начин ли?

Николай Събев: Нито един път не сте чули да има персонални нападки! Защитавам само и единствено публичния интерес! Вижте, аз непринудено се съгласих на 4 години общественополезен труд! Моля да не бъда третиран като наказан на общественополезен труд! Благодаря Ви!

Илиана Беновска: Благодарим и ние!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР