Министърът на транспорта Георги Гвоздейков, които с мотива, че иска

...
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков, които с мотива, че иска
Коментари Харесай

Гвоздейков се отказа търг за влакове за 1,1 млрд. лв., държавата минава към пряко договаряне

Министърът на превоза Георги Гвоздейков, които с претекста, че желае да приключи процеса по рационализация на БДЖ със средства по Плана за възобновяване и резистентност, приключи социална поръчка с планирана стойност от 1,1, милиарда лева без Данък добавена стойност.

Процедурата е за доставката на 35 едноетажни влака, финансирани от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Оферти за присъединяване в подадоха консорциум към SKODA и PESA – с предложения за 617,8 млн. лева и 822,5 млн. лева

Вместо да продължи с процедурата, Гвоздейков е решил да премине към директно договаряне, оповестяват от министерството на превоза.

„ След обзор на подадените предложения в откритата на 26.01.24 година процедура по социална поръчка, комисията е открила, че предложенията в техническите спецификации на двамата участници не дават отговор на заложените условия, свързани със периодите за доставка, узаконяване, както и други механически елементи за въвеждането в употреба на преносимия състав, “ пишат от транспортното министерство.

„ Ще поканим на договаряния необятен кръг от участници, с цел да реализираме оптималната конкуренция, а с цел да подсигуряваме бистрота ще отправим покана и към представители на Европейската комисия да следят преговорния развой “, споделя министър Гвоздейков, представен от пресцентъра на ведомството.

Изданието „ Сега “ отбелязва, че и двете компании претенденти не могат да спазят периодите от 28 месеца за доставка и вписване на мотрисите, само че не е ясно по какъв начин директното договоряне без съобщение ще помогне за редуциране на периодите.

Финансирането на мотрисите идва по ПВУ и по тази причина машините би трябвало да бъдат доставени до 2026 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР