Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е бил

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е бил
Коментари Харесай

Министър Нанков участва в откриване на пристанище в Катар

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков е бил измежду формалните посетители за откриването на пристанище " Хамад " в Катар, оповестиха от пресцентъра на ведомството. Церемонията е под патронажа на емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който персонално участва на събитието.

Наскоро Катар бе подложена на напън от други арабски страни. Кризата стартира предишния месец след решението на няколко страни от Персийския залив да пресечен връзките си с емирството, като го упрекнаха, че поддържа терористични организации. Междувременно от 1 юли на ротационен принцип България ръководи Съвета на Европейски Съюз в Катар, тъй като действителният ръководител - Естония, няма посолство в Доха.

Пристанището е един от най-значимите инфраструктурни планове в Катар и се планува да бъде измежду най-големите в региона на Близкия изток. То е ситуирано на повърхност от 28.5 кв.км. Планираният му годишен потенциал е да доближи 7.5 млн. контейнера, 1.7 млн. тона товари и 1 млн. т силозен потенциал. Разполага със складови пространства за 500 хиляди автомобила, база за банкет на живи животни и съпътстваща инфраструктура, отговаряща на най-високите международни стандарти, сред които контролна кула с височина 110 м, най-съвременна товароподемна и транспортна техника, митническа зона с благоприятни условия за обработка на 5600 контейнера на ден и други Изградена е и икономическа зона, която ще подтиква растеж на износа от Катар на артикули, разнообразни от петрол и природен газ, с цел да се насърчи развиването на преработвателните промишлености.

В коридорите, след откриването на пристанището, Нанков разговарял с Акбар Ал Бакер, основен изпълнителен шеф на " Катар еъруейз " като двамата изразили задоволството си от действието на директната самолетна линия София-Доха.

Министърът е имал диалог и с министъра на общините и околната среда на Катар, Мохамед Ал-Румейхи, пред който изтъкнал огромното значение, което България придава на съдействието си с Държавата Катар и поддържаните отлични другарски връзки.

Министър Ал-Румейхи се поинтересува от опцията Катар да наеме висококвалифицирани експерти в региона на строителството за реализацията на инфраструктурни планове в страната. Подчертан бил и ползата на Катар за импорт на българска земеделска продукция.

Министерството на районното развиване и благоустройството ще провежда посещаване на български кметове в Катар за обмяна на опит и основаване на контакти за реализация на взаимни планове, оповестяват още от строителното министерство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР