Министърът на правосъдието в служебния кабинет се оказа правосъдният министър

...
Министърът на правосъдието в служебния кабинет се оказа правосъдният министър
Коментари Харесай

Цели две партии ухажват Крум Зарков

Министърът на правораздаването в служебния кабинет се оказа правосъдният министър Крум Зарков.

 

В момента социалистът е ухажван от цели две партии да стане част от държавното управление на Николай Денков, което би трябвало да внесе скоростно бюджет и текстовете за смяната в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, направени точно от Зарков. Или така наречен „ Закон анти-Гешев “.

 

Пръв Бойко Борисов разгласи, че партията му ще поддържа законите на Зарков, с намек министърът да пристане на новото държавно управление. Той неуморно повтаря, че точно текстовете на юриста с френско образование ще оказват помощ от на следващия ден да се събудим в правова страна.

 

ГЕРБ от дълго време са хвърлили око на Зарков, който се употребява с необикновено високо утвърждение освен в личната си партия като част от вътрешната съпротива на Българска социалистическа партия и най-върл критикар на Корнелия Нинова, а и в останалите обединения, които през днешния ден мечтаят да видят Гешев на дръвника.

 

От Политическа партия също имат интерес да привлекат възпитаника на „ Сорбоната “, само че там безжалостен отпор давал съдружният сътрудник Христо Иванов с няколко от клоакьорите си.

 

Зарков съумя да завоюва покровителството на президента Радев, който макар разлъката с Нинова удари по най-болното място, назначавайки в служебните си кабинети хора като юриста и Весела Лечева. На този стадий обаче напъните на ГЕРБ и Политическа партия да „ вземат “ Крум Зарков в ротационния си кабинет клони към нулата. 40-годишният министър желал да остане правилен на президента Радев и то освен тъй като го е взел под крилото си – просто Зарков бил изцяло наясно, че новата концепция за въртене на мандатите през 9 месеца може и да не изкара и половин година и тогава президентът отново щял да огледа към него за правния сектор в идващото си служебно държавно управление.

 

Зарков така и така се самопростреля политически още април, обявявайки, че ще бъде постоянен министър „ единствено с мандата на моята партия Българска социалистическа партия “. Той не се и надявал освен да има коалиция, която да получи министерства, а и въобще шефката му да успее да осъществя мандат, даже в случай че го вземе. И точно това била малката врата за оставане при президента.

 

Юристи разясняват, че даже и Зарков да реши да стане част от кабинета „ Денков-Габриел “, законопроектите му мъчно ще попаднат в пленарна зала, където да бъдат обсъждани, подложени на критика и даже променяни преди второто четене. Той е длъжностен министър и не може да се кандидатира за народен представител, надлежно няма да може да отбрани текстовете си в пленарна зала, когато те стигнат до край, а всеки законопроект може да ги поправя, както му е угодно.

 

 Създаде ли се и нов Министерски съвет, отпред с Денков, завършва и правото на Зарков като министър да предлага промени и даже да „ благодари на депутатите “, както се случи преди броени дни при приемането на основаване на механизъм за следствие на основния прокурор от правната комисия. Ситуацията е юридически патова, а промени ли се уклонът на заинтригуваните да катурнат Гешев, текстовете на министъра без пост отиват в кофата, вещаят мнителни магистрати.

Инфо: Уикенд

Тагове: Крум Зарков бойко борисов Николай Денков Мария Габриел ПП ДБ ГЕРБ Корнелия Нинова БСП Весела Лечева Румен Радев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР