Министърът на правосъдието обясни пред медиите в парламента, че работната

...
Министърът на правосъдието обясни пред медиите в парламента, че работната
Коментари Харесай

Обсъждат се три подхода за българския закон „Магнитски“, обясни министър Йорданова

Министърът на правораздаването изясни пред медиите в Народното събрание, че работната група в министерството, която изготвя план на закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната, разисква три метода за „ решение на казуса, който имаме в България по наложени наказания по Закона „ Магнитски “. Те включват или правене на независим закон, или използване на процедурите, които сега съществуват по Закона за ограниченията против изпиране на пари, обсъждан е и разновидността дали да не се промени Законът за отбрана против тероризъм. 

Преди дни в медиите беше публикуван план на закон за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната. Според министър Йорданова той не подхожда на Конституцията и Европейската спогодба за правата на индивида и „ не може да бъде подсилен “. Тя добави, че когато работната група е подготвена, съдружните сътрудници и обществото ще бъдат осведомени с предлаганите промени.

Министър взе участие през днешния ден в полемика във връзка предложенията за промени и допълнения в Търговския закон. В нея участваха представители на адвокатурата, на Българската стопанска камара, на Асоциацията на индустриалния капитал в България, на Асоциацията на банките в България, на Националния съюз на синдиците и други.

Висшият адвокатски съвет и частните правосъдни реализатори поддържаха измененията, като споделиха, че ще създадат и свои оферти. Представителите на синдиците бяха по-критични към концепциите в плана за промени.

В началото на полемиката министър Йорданова уточни, че производството по неплатежоспособност у нас продължава приблизително три години и се събират към 35% от вземанията при 65% за Европейския съюз. „ Целим да създадем производството по неплатежоспособност по-бързо и по-ефективно “, сподели министърът.

Министерството на правораздаването разгласи на 13 май, че предлага „ основни промени и допълнения на Търговския закон за рационализиране на производството по неплатежоспособност “. Сред акцентите в законопроекта са нови разпореждания за ускорение на процеса, понижаване на правосъдните такси, повишение на успеваемостта по осребряването на имуществото, спомагателни ограничения против недобросъвестно държание на страните, както и регламентиране на обединен развой за разглеждане на молбите в границите на едно и също произвеждане. 

В плана за промени се урежда така наречен неплатежоспособност на бизнесмена, който ще бъде „ всяко физическо лице, упражняващо стопанска активност, поминък или специалност, доколкото неговото дружество по предмет и размер не изисква воденето на делата по търговски метод “.

Урежда се още опция за опрощаване на отговорностите на физическо лице – едноличен търговец или бизнесмен, във връзка с който производството по неплатежоспособност е прекъснато заради привършване на масата на несъстоятелността. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР