Министърът на правосъдието Надежда Йорданова разговаря днес в Европейската комисия

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова разговаря днес в Европейската комисия
Коментари Харесай

Правосъдният министър пред БНТ: В Брюксел обсъдихме механизъм за разследване на отговорността на главния прокурор

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова беседва през днешния ден в Европейската комисия в Брюксел с българския еврокомисар Мария Габриел. Двете са разискали юридическото обучение у нас. Йорданова трябваше да се срещне и с комисар Вера Йоурова, която се занимава с върховенството на закона, само че срещата не се реализира поради карантина на комисар Йоурова. Министър Йорданова разиска правосъдната промяна и рецензиите на Брюксел към София с евродепутати от Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Няколко въпроса обсъдихме с комисар Габриел. Една от тематиките беше юридическото обучение, нуждата от неговото модернизиране и по-практична устременост за това по какъв начин българските университети да се включат в европейските алианси на университетите и това да спомогне за консолидираното и модернизирането им, изясни Йорданова.



Друга значима тематика е за подготовката на изменение в законодателството на несъстоятелността и по тъкмо даването на опция, на втори късмет на бизнесмените. Знаем, че в някои новаторски бизнеси да вземем за пример, имаш концепция, стартираш бизнес, той може да се развие, само че може и да не сполучи по една или друга причина. Тези бизнесмени би трябвало да могат да имат втори късмет и да развиват своите новаторски бизнес хрумвания, изясни министърът.

Третата обсъждана тематика е така наречен пакет за електронни доказателства - въпрос, който стартира българското председателство преди няколко години и който към момента не е завършен.

Аз тези два дни приказвам с ръководителя на ЛИБЕ, с евродепутати от всички политически фамилии и еврокомисари, с цел да може в границите на френското председателство този въпрос да бъде затворен. С ръководителя на комисията ЛИБЕ коментирахме няколко въпроса - тематиката за върховенството на правото, ограниченията, които сме планували в Плана за възобновяване и резистентност, ефикасният механизъм за търсене и следствие на отговорността на основния прокурор, тематиката за домашното принуждение. Също по този начин коментирахме и други разнообразни аспекти, в това число и електронните доказателства, тъй като точно законодателният пакет е в компетенциите на Европейския парламент. Аз се обърнах с молба представителите на комисията ЛИБЕ да преглеждат предложенията по отворени основни, сложни въпроси, добави правосъдният министър.

Вижте изявлението във видеото.

Сн. Министерство на правораздаването



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР