Служебният здравен министър Галя Кондева освободи директора на Здравната инвестиционна

...
Служебният здравен министър Галя Кондева освободи директора на Здравната инвестиционна
Коментари Харесай

Здравният министър освободи директора на инвестиционната компания за детска болница

Служебният здравен министър Галя Кондева освободи шефа на " Здравната капиталова компания за детска болница " (ЗИКДБ) Николай Борисов поради открити нарушавания, оповестяват от ведомството.

В средата на юли 2020 година третият кабинет на Бойко Борисов учреди сдружението, което има за цел да извърши всички позволени от закона действия, свързани с организацията и контрола по построяването и стартирането в употреба на обекта от национално значение.

 

Временно до провеждането на конкурс поста заема доктор Влатко Глигоров. Той е експерт по акушерство и гинекология. Представен е като специалист с богат опит в спешния мениджмънт на приблизително и високо равнище.

Забавяне, голословно разходване на средства и липса на информация

Според известието, изпратено до медиите, след осъществен вътрешен одит са открити редица нарушавания. " Здравната капиталова компания за детска болница " непозволено е забавяла сключването на контракта за разрушение и унищожаване на съществуващи здания за потребностите на детската болница. В края на ноември беше определен теренът край ортопедичната болница в Горна баня, до рехабилитационната болница в " Овча купел ", за мястото на лечебното заведение.

Сред претекстовете са и още - голословно разходване на суми за юридически услуги при съществуване на административен потенциал за консултиране от страна на членовете на борда на шефовете, липса на подадена бизнес стратегия от страна на съвета на шефовете.

 

Не е изпълнено и решението на Народното събрание за даване на обновен план-график за ускорено създаване на Национална детска болница.

 

В края на февруари Народното събрание задължи тогавашния здравен министър в кабинета " Денков - Габриел " Христо Хинков в границите на 30 дни да показа пред депутатите проект за ускорено създаване на Национална детска болница. Това обаче не стана, а кабинетът " Денков - Габриел " по този начин и не извърши 18-месечната стратегия на държавното управление.

В известието се показва още, че няма бистрота и задоволителна връзка с обществеността по въпросите към основаването на лечебното заведение, като на уеб страницата на " Здравната капиталова компания " информацията не се актуализира всекидневно.

Кондева е срещнала представители на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница с констатациите от осъществения одит и им е съобщила новината за промяната на Николай Борисов на среща предходната седмица.

Казусът с детската болница стана настоящ още веднъж преди избори, откакто служебният кабинет на Димитър Главчев позволи построяването на частна детска болница, до момента в който по плана за държавната, която е оповестена за народен приоритет, все по този начин няма развиване. Това докара до остра социална реакция, като още на идващия ден Главчев разпореди да бъде анулирано признатото решение.

 

По-късно министър-председателят разпореди на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) инспекция и изпрати сигнал до прокуратурата поради решението за създаване на частната болница " Мама и Аз ", което пристигна точно от неговия кабинет.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР