Министърът на правосъдието Крум Зарков представи предложението си за нов

...
Министърът на правосъдието Крум Зарков представи предложението си за нов
Коментари Харесай

Крум Зарков предлага КПКОНПИ да се раздели на две

Министърът на правораздаването Крум Зарков показа предлагането си за нов орган, който да се занимава единствено с корупцията по високите етажи на властта - Комисия за противопоставяне на корупцията.

Досегашната КПКОНПИ се разделя на две. " Едната ще се занимава с следствие и с аналитична активност, обвързвана с корупционните закононарушения, а другата ще се занимава с спор на ползи, гласност на имуществата и лишаване на нелегално добито имущество ", обясни правосъдният министър.

Идеята е новата Комисия за противопоставяне на корупцията да има проверяващи функционалности и да може да апелира отводи на прокуратурата за формиране на каузи.

Предвижда се също двама от членовете на комисията да бъдат избирани от Народното събрание, един да бъде назначаван от президента и по един член да избират висшите съдилища, като всеки от петимата да ръководи комисията за по една година.  " Ще предложим комисията да се ръководи на ротационен принцип, т.е. по една година от всеки един от членовете – пет индивида за пет години и всеки един от тях да бъде ръководител за една година. Ще имат право единствено на един 5-годишен мандат ", уточни Крум Зарков.

 

Крум Зарков разгласи, че ще бъде основана и нова проверяваща организация за битка с корупцията.

" Ще се концентрираме върху висшите обществени длъжности – тези, за които споделят, че няма задоволително присъди като министър председатели, министри, кметове, регионални шефове, шефове на основни комисии... Там, където корупционният риск е максимален и където се ръководи най-голяма власт и с която може да се злоупотреби ", разяснява министър Зарков.

Предложенията са част от проектозакон, който ще бъде оповестен за публично разискване.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР