Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи с писмо на съдийската

...
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи с писмо на съдийската
Коментари Харесай

Данаил Кирилов поиска съдия Андон Миталов да бъде уволнен

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов предложи с писмо на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет да уволни арбитър Андон Миталов, който бе посочен от Държавния департамент на Съединени американски щати като подкупен и бе глобен със възбрана той и фамилията му да влизат в страната. Предложението си министър Кирилов стимулира с това, че с дейностите си Миталов е уязвил престижа на правосъдната власт.

" През миналата седмица обществено се разгласи изказването на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео за налагане на възбрана за влизане в Съединени американски щати поради " присъединяване му сериозна корупция " на съдията от Специализирания углавен съд Миталов, който в качеството си на длъжностно лице е " взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България ", напомня Кирилов в отворено писмо.

По думите му, неподходящият резултат за престижа на правосъдната власт и за българската страна е налице, като се визира доверието и независимостта на правосъдната система, както и интернационалната оценка за опцията да се ползва правилото на върховенството на правото в България.

В настояването се споделя още, че отражението на вредата не е единствено в българо-американските двустранни връзки, а е и измежду държавите-членки на Европейски Съюз и всички сътрудници на България, работещи за одобряването на този основен принцип на правовата страна.

Кирилов приема изцяло тезата на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, който предходната година изиска от Инспектората на Висшия правосъден съвет (ИВСС) да ревизира по какъв начин съдията е пуснал обвинявания в шпионаж ръководител на придвижване " Русофили " Николай Малинов да пътува до Русия и да получи премия от президента Владимир Путин. В четвъртък от ИВСС оповестиха, че контрольор е отказал инспекция по случая, защото няма съответните пълномощия.

Министър Кирилов обвързва глобата на Съединени американски щати за Миталов с това, че като арбитър той се е произнесъл не по настояването за цялостна анулация на мярката, а е разрешил нещо, което не е било поискано от отбраната, а точно разрешил е на обвинен да напусне страната за съответни дати и събития (това бе и тезата, застъпена в настояването на Цацаров до ИВСС - бел. ред).

" Освен това, в нарушаване на наредбите на Наказателно-процесуален кодекс не е поискано мнението на прокурора. Еднократното позволение за овакантяване на страна е направено, без да има изговаряне на прокурор под формата на отвод и без съдът да е сезиран с тъжба против подобен отвод ", написа Кирилов и добавя, че по този метод съдията е " иззел " компетентността на водещия досъдебното произвеждане орган.

Кирилов прецизира, че тези позволени нарушавания на закона не са предмет на инстанционен надзор, само че в съответния случай, прегледани в логическата им обязаност, дейностите на арбитър Миталов показали несъблюдение на служебни отговорности.

" Действията на арбитър Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на правосъдната власт и съставляват съображение за освобождение от служба. Според министъра, умишленото нарушение на служебните му отговорности, които постановат при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да извършва функционалностите си независимо, дават съображение за освобождение от служба ", стимулира настояването си министърът.

Предложението на Кирилов до съдийската гилдия на Висш съдебен съвет приключва с това да му се наложи най-тежкото дисциплинарно наказване - дисциплинарно освобождение от служба. До момента няма публична информация от Съединени американски щати с какви доказателства и претекстове се приема, че съдията е подкупен.

Вчера ръководителят на Специализирания углавен съд Мариета Райкова изясни, че арбитър Миталов е в болничен, а съдийската гилдия на Висш съдебен съвет се събра на изключително съвещание по проблема. Единодушно с 10 гласа " за " колегията реши да изиска информация от Съединени американски щати посредством Министерството на външните работи да изиска информация по случая.

" Докато нямаме информацията за съдията от профилирания съд Андон Миталов, която имат задгранични служби, ние не можем да вземаме решения ", съобщи през вчерашния ден пред публицисти ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

По същото време съсловната съдийска организация - Съюзът на съдиите в България, излезе със мнение, с което упорства прокуратурата, Висш съдебен съвет и Инспекторатът да подхващат неотложно дейности и обществено да оповестят резултатите. В случай че фактически се откри осъществяване на твърдените дейности, арбитър Миталов следва да понесе плануванаъа в закона наказателна или дисциплинарна отговорност. А в случай че това не е по този начин, то да бъде оповестено обществено, с цел да се даде опция Миталов да възвърне както персоналната си известност и положителното име, по този начин и за отбрана престижа на правосъдната власт в България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР