Министърът на правосъдието Атанас Славов ще обжалва определението на Върховния

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов ще обжалва определението на Върховния
Коментари Харесай

Славов ще обжалва определението на ВАС за избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор

Министърът на правораздаването Атанас Славов ще апелира определението на Върховния административен съд (ВАС)  за избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите основен прокурор, сподели той в по БТВ. Това ще стане в частна тъжба пред петчленен състав на Върховен административен съд, като министър Славов се базира на правата, които му дават Конституцията и Закона за правосъдната власт.

Атанас Славов още веднъж прикани прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да приключи процеса по назначение на специфичния прокурор, който да проверява сигналите против Борислав Сарафов.

Според министъра на правораздаването депутатите са тези, които в последна сметка ще се произнесат по препоръчаните промени в Конституцията, които бяха показани от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) и които се чака да бъдат импортирани в Народното събрание до 31 юли. Атанас Славов добави, че измежду най-важните текстове са тези за смяната на пълномощията на основния прокурор, разделянето на Висшия правосъден съвет (ВСС), промените на функционалностите на служебното държавно управление и смяната на националния празник – от 3 март на 24 май.

По мотив полемиката и рецензиите за концепцията за смяна на датата на националния празник, Славов уточни, че е значимо Конституцията, която е най-важният публичен контракт, да носи народен отпечатък и в нея да са записани освен универсалните човешки полезности, само че и националните – като просвещение, нематериалност, независимост, родолюбие, пълноправие. Той посочи, че 24 май е най-органичният, най-естественият, най-българският празник.

Днес от Българска социалистическа партия оповестиха, че до момента в който в препоръчаните текстове за смяна в Конституцията попада смяната на националния празник, те няма да се явят на диалози, което слага под въпрос обезпечаването на нужните за приемането на промяната 180 гласа в Народното събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР