Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската
Коментари Харесай

Атанас Славов иска становище от Венецианската комисия за предлаганите промени в Конституцията ни

Министърът на правораздаването Атанас Славов изпрати на ръководителя на Венецианската комисия госпожа Клер Бази Малори плана за промени в

Конституцията, импортиран в 49-о Народно заседание от 166 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, оповестяват от пресцентъра на Министерство на правосъдието .

Молбата към Комисията за народна власт посредством право на съдебна експертиза (Венецианската комисия) е за " незабавно мнение по плана на най-ранен стадий “. Към писмото е прибавен планът за промени в главния закон, подаден на 28 юли тази година.

Министър Славов изрича признателност на госпожа Клер Бази Малори за предходните експертни мнения на Венецианската комисия по механизма за следствие на основния прокурор, дефинитивно гласуван от сегашния парламент.

В писмото си доцент доктор Славов декларира: " С цел по-нататъшен прогрес в напъните ни за определяне на господство на закона в България стартирахме процедура за промени в Кнституцията, в това число с цел да осъществим до дъно рекомендациите на Венецианската комисия. За сполучливия край на този развой бихме желали да получим незабавно мнение по плана на най-ранен стадий “.

Министърът е показал главните предлагани промени: ограничение пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура; повишение на независимостта на правосъдния Инспекторат; превръщане на настоящия Висш съдебен съвет посредством обособяване от него на Прокурорски съвет с болшинство от членове, избирани от парламента; промени във образуването и пълномощията на служебните държавни управления.

Пакетът от конституционни промени, в превод на британски език, ще бъде възложен по формален път на Комисията от Министерството на външните работи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР