Министърът на отбраната Тодор Тагарев изслуша докладите на командирите на

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев изслуша докладите на командирите на
Коментари Харесай

Тагарев към българските военни контингенти зад граница: Благодаря ви за професионалното изпълнение на задълженията

Министърът на защитата Тодор Тагарев изслуша отчетите на командирите на българските контингенти зад граница по време на обичайна видеоконферентна връзка в София. В срещата взеха присъединяване още началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов .

„ Благодаря Ви за професионалното осъществяване на своите персонални и командирски отговорности. Това е извънредно значимо, с цел да може Въоръжените ни сили да натрупат опит и самочувствие и да стават все по-съвместими с нашите съдружници и да покачват престижа на България “ , сподели министърът на защитата в обръщението си към българските военнослужещи, участващи в интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ ALTHEA ”, в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната задача на НАТО в Ирак .

„ Кабинетът подхожда извънредно съществено към въпросите на защитата и развиването на отбранителните качества. Бюджетът за тази година беше повишен с над 800 милиона лв.. На път сме да реализираме съвсем неповторимо достижение в неговото осъществяване. Този бюджет се употребява, както за пускане на нови планове за осъществяване на контракти за рационализация на Въоръжените сили и за покачване на вашите заплати “ , сподели министър Тагарев. И добави:

„ През август месец те бяха нараснали с повече от 10 % за избрани категории военнослужещи, за приемане на в допълнение материално стимулиране и награди за военнослужещи, и за повишение на командировъчните “.

Министърът на защитата осведоми командирите за последните решения по отношение на изтеглянето на българската рота от интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ ALTHEA ” и съобщи:

„ Вчера Министерският съвет взе решение да изтегли ротата от „ ALTHEA ”, само че в полемиките стана ясно, че от нас се чака през 2025 година още веднъж да заявим такова присъединяване в KFOR. В момента ние залагаме една рота в оперативния запас за двете интервенции. Намерението ни е да разтеглим това присъединяване и да го върнем като най-малко на досегашното равнище. Дискутираме присъединяване в нови интервенции, тъй като за жалост ситуацията в света се усложнява “.

Министърът на защитата се обърна към всички военнослужещи зад граница, като им пожела спокойни празници, благополучие, здраве и сполучливо завръщане при фамилиите и приятелите.

В отговор на журналистически въпрос по отношение на българското присъединяване във военната задача за даване на помощ в поддръжка на Украйна (EUMAM Ukraine), министър Тагарев посочи, че все още страната ни има военнослужещ в планиращата клетка , която управлява тази активност. „

Имаме и подготвеност за присъединяване с инструктори на друга територия, като сега нямаме такива в Полша и Германия “.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов добави, че досега образованието от българска страна на украински военнослужещи бе основано на предходното решение на Народното събрание. В него се показва присъединяване в задачата на до 50 военнослужещи, основани в Полша и Германия. В него България заявява и готовността си за образование на военни медици у нас . Поради липса на поръчка от украинска страна, такова не е провеждано.

„ По първата част – имахме инструктори за бронетанкова техника, към 15 души, които бяха за към месец отвън територията на страната ни, в Полша. В момента се проучва и се работи по осъществяването на второто решение на Народното събрание, взето преди месец “ , съобщи началникът на защитата.

Видеоконферентната връзка. Снимка: МО

В своето послание към военнослужещите зад граница адмирал Ефтимов изрази своята благодарност за виновното носене на военната работа отвън рамките на България и за приноса на българските военнослужещи за преодоляване на ескалацията на напрежението в Косово, поддържането на мира и стабилността в Босна и Херцеговина, в битката с тероризма и за построяването на потенциал от качества на силите за сигурност в Ирак. Той отличи също българските военнослужещи от задачата на Европейския съюз в Грузия, от военноморската интервенция на Европейския съюз в Средиземно море и военните ни медици, които завършиха задачата си в Мали по-рано през годината.

Адмирал Ефтимов изрази убеденост, че българските военнослужещи на задачи в чужбина ще продължат да дават своя заслужен принос с потвърдения им професионализъм, дисциплинираност и отговорност .

„ Като шеф на защитата желая българският боец зад граница да се гордее със снаряжението си, с материалното, техническо и финансово обезпечаване, с цел да може да извършва почтено своята виновна задача “ , съобщи той.

Към сегашния миг повече от 100 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България вземат участие в задачи и интервенции зад граница. По време на видеоконферентната връзка командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов показа българското присъединяване в интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ ALTHEA ”, в интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната задача на НАТО в Ирак.

Пред министъра и началника на защитата отчети изнесоха полковник Александър Алексиев, народен пълководец на контингента в Босна и Херцеговина, подполковник Бойко Цветанов, народен пълководец на контингента в Косово, подполковник Галин Добрев, народен пълководец на контингента в небойната интервенция в Ирак и майор Ива Иванова, пълководец на Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F).

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР