Министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович заяви днес, че

...
Министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович заяви днес, че
Коментари Харесай

Самолетът, който се запали край Кавала, превозвал сръбски мини за Бангладеш -

Министърът на защитата на Сърбия Небойша Стефанович съобщи през днешния ден, че самолетът, който се разруши нощес край Кавала, е благосъстоятелност на компанията " Меридиан Лтд. " от Украйна, заяви Танюг. Самолетът, който е изхвърчал от Ниш, е превозвал 11,5 тона продукция на сръбската отбранителна промишленост за Бангладеш, чието министерство на защитата е купило тази продукция.

На изключителна конференция Стефанович съобщи, че самолетът е изхвърчал в 20,40 часа от Ниш и е превозвал мини за минохвъргачки и образователни мини за крайния покупател Бангладеш. По думите на сръбския министър самолетът е имал планувани механически кацания в Аман, Ахмад Абад (Индия) и Дака (Бангладеш) - като последна дестинация.

При рухването на самолета осемте членове на екипажа са починали, измежду тях не е имало сръбски жители, съобщи Стефанович.

Всички членове на екипажа са починали, съобщи пред Ройтерс по телефона формален представител на украинската компания „ Меридиан “ и отхвърли да заяви други детайлности.

Украинският консул в Солун дойде на мястото на злополуката и удостовери, че целият екипаж на самолета е бил формиран от украинци, съобщи Асошиейтед прес.

Самолетът се е разрушил малко преди 23:00 ч. локално време в полето сред две села, на към 40 км западно от интернационалното летище в Кавала, прецизират осведомителните организации ДПА и АП. При рухването самолетът е унищожил електрически стълбове.

Минути преди злополуката водачът е съобщил на контрольорите на въздушния трафик, че има проблем с един от моторите и би трябвало да направи незабавно кацане. Самолетът е бил ориентиран към летището в Кавала, само че не е съумял да стигне до там. Летателният уред е модел Ан-12.

Снимки от мобилни телефони, снимани от локални поданици, демонстрират горящия аероплан в нощното небе. Часове след злополуката от мястото се чуват детонации, показва ДПА. Останките са разпръснати в радиус от стотици метри, а регионът е отцепен.

Пожарникар заяви пред гръцката телевизия ЕРТ, че двама негови сътрудници са откарани в болница поради усложнения с дишането.

АП добавя, че през нощта пожарникарите не са съумели да доближат до мястото на злополуката поради дима и мощната миризма, за която се притесняват, че е отровна.

Специална част на армията, която борави с нуклеарни, биологични и химически субстанции, ще дойде на мястото на злополуката в ранния следобяд, оповестява АП.

Кметът на община Пагео, към която принадлежат двете села наоколо до злополуката, е забранил придвижването на пътни транспортни средства по локалните пътища. Пожарната работа е отделила региона в радиус от към 400 метра. Хората, живеещи покрай мястото на злополуката, бяха посъветвани да не отварят прозорците си през нощта, да не напущат домовете си и да носят маски. Властите обявиха, че не знаят дали на самолета е имало рискови химикали, в това число такива, които се съдържат в батериите.

Йордания отхвърли да е крайният адресат на товара на самолета след появила се по-рано такава информация, съобщи ДПА. Йорданската осведомителна организация Петра заяви, че самолетът е трябвало да направи междинно кацане на летището в Аман за презареждане и да продължи полета си.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР